Vladimir Putin, Rusija
AP/Mikhail Klimentyev
Vladimir Putin, Rusija

AP/Mikhail Klimentyev

Vladimir Putin, Rusija, Foto: AP/Mikhail Klimentyev

 

* Reakcija Rusije nepredvidiva

* Iran ne može da izbegne rat

* Tramp je izjavio da je američki ratni brod u Ormuskom moreuzu oborio iransku bespilotnu letelicu

 

Na pitanje novinara kakve akcije će preduzeti Rusija prema Iranu ako počne rat, Zarif je izjavio da je to „nepredvidivo“. Pritom je on istakao da je rat to što „treba svi da izbegavamo“, ali Iran ne može da „pobegne“ iz sopstvenog regiona.

Iranska vojska Iranske specijalne snage Iranski specijalci

Profimedia

Iranska vojska Foto: Profimedia

„Smatramo Rusiju važnim partnerom i važnim susedom. Mi nemamo vojni savez sa Rusijom, ali mi imamo dobre odnose“, dodao je Zarif u intervjuu za list „Nešenel interest“. On je naglasio da Iran ne gradi spoljnu politiku „oslanjajući se na pretpostavke o nečijoj pomoći“, misleći na Rusiju.

Zarif je naveo da je Iran „vrlo blizak“ Rusiji i Kini, ali obe strane donose odluke „zasnovane na interesima njihove sopstvene nacionalne bezbednosti“, što isto radi i Iran. Po mišljenju državnika, u mnogim sferama nacionalni interesi država su „vrlo slični“.

Persijski zaliv bliski istok Iran Bahrein Katar

Profimedia

Iran Foto: Profimedia

Sinoć je predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp izjavio da je američki ratni brod u Ormuskom moreuzu oborio iransku bespilotnu letelicu koja je, navodno, predstavljala pretnju američkim vojnicima. Pentagon je naglasio da su mornari delovali u samoodbrani.

Iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif kasnije je saopštio da Iran nema informacije o gubitku bespilotne letelice.

Pročitajte i:

BONUS VIDEO: EKSKLUZIVNI SNIMAK! Predsednik Makron prolazi kroz centar Beograda