Tupoljev Tu-154
Youtube Printscreen
Tupoljev Tu-154, Foto: Youtube Printscreen

Tog 7. septembra 2010. godine, putnički avion "tupoljev Tu-154" poleteo je iz Udačnija ka Moskvi, međutim, usred leta nastali su problemi.

Da nešto nije u redu videlo se na visini od 10.600 metara. Električni sistem je totalno pao što je uticalo i na sistem za dotok goriva, a zaključak je bio samo jedan - putnici neće uspeti da stignu do željene destinacije. Pumpe za gorivo i navigacioni sistemi nisu radili tako da je letelica mogla da bude u vazduhu još oko pola sata.

Pročitajte još:

Ipak, piloti nisu paničili i odlučili su da prinudno slete na aerodrom Ižma koji godinama nije radio osim za helikoptere.

Ipak, mogli su da se oslone samo na svoj vid i prisebnost. Setili su se i jednog starog trika - čašu vode su stavili na kontrolnu tablu. Da bi mogli da potrefe ugao kretanja pratili su pomeranje čaše u vodi. Tako su uspeli da se spuste na 3.000 metara. Tada su pokušali da ponovo uključe struju, ali uzalud. U tom trenutku su ipak ugledali pistu. Na aerodromu je bio samo jedan čovek Sergej Sotnikov.

Putnici su premešteni u prednji deo aviona, a letelica je konačno krenula sa sletanjem. Pista je bila prekratka i na kraju su završili usred tajge, međutim niko od 81 putnika i članova posade nije povređen.

Drveće je usporilo avion i on se uprkos svemu bezbedno zaustavio. Nakon toga, svi su izašli iz aviona i sačekali pomoć.

Piloti Andrej Lamanov i Jevgenij Novoselov proglašeni su za heroje Ruske federacije, a ostali članovi posade su dobili Ordene hrabrosti. I Sotnikov je posebno nagrađen jer je aerodrom radio samo zahvaljujući njegovom zalaganju.

Da nije bilo njega, ne bi bilo ni sletanja jer je aerodrom zvanično zatvoren za avionski saobraćaj 2003. godine, a on se brinuo da pista ne zaraste u korov i bude vidljiva.

BONUS VIDEO: Goran Vesić predlaže novi zakon za trotinete