Rusi u Venecueli
screenshoot/Twitter
Rusi u Venecueli

screenshoot/Twitter

Rusi u Venecueli, Foto: screenshoot/Twitter

Ulazi li kriza u Venezueli, zemlji koja je na rubu građanskog rata već puna dva meseca, u završnu fazu s neizvesnim ishodom?

PROČITAJ JOŠ:

Naime, tokom vikenda su na aerodrom u Karakasu sletela dva ruska vojna transportera Il-62 i An-124, koja su, kako javljaju mediji, dovezla stotinak ruskih vojnih specijalaca. S njima je došao i zapovednik ruske kopnene vojske general Vasilij Tonkošurov, veteran rata u Avganistanu gde je bio i ranjen. Osim toga, dopremljeno je i oko 35 tona vojne opreme (ne precizira se šta tačno). Avioni su poleteli iz velike ruske vojne baze Čkalovski nedaleko od Moskve, a pre Karakasa su sleteli u rusku vojnu bazu u Siriji kod Latakije, objavio je portal Flightrader.

Vojna saradnja

Pre nekog vremena objavljeno je da su u Venecuelu došli i pripadnici ruske privatne vojske Vagner, koji ratuju u Siriji i Srednjoafričkoj Republici. Kako su javili predstavnici venecuelanske vojske, ruski vojnici su došli "u sklopu saradnje dve vojske", a prema tvrdnjama nekih tamošnjih medija, ruski vojnici i oprema stigli su kao podrška venecuelanskoj vojsci.

Vladimir Putin

Tanjug/Pavel Golovkin

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/Pavel Golovkin

Vlast Nikolása Madura s Rusijom je potpisala ugovore vredne oko deset milijardi dolara za kupovinu savremenog ruskog naoružanja, a Rusi su im sagradili fabriku za proizvodnju lokalne verzije automata kalašnjikov.

Neki analitičari smatraju da je ovaj ruski dolazak povezan s nekoliko značajnih prelazaka visokih vojnih zvaničnika na stranu lažnog predsednika Gvaida kojeg su na to mesto proglasile zapadne sile. On je najavio da je u stalnom (tajnom) kontaktu s vojnim zvaničnicima, od kojih mu sve više njih izražava lojalnost. Rusija, pak, čvrsto stoji iza Madura koji se i nada njihovoj pomoći pa je postavio vojsku na granici s Kolumbijom i Brazilom kako bi onemogućio ulazak američke humanitarne pomoći, ali je zato primio ruske humanitarne avione koji su mu doneli nekoliko tona lekova i medicinske opreme.

PREPORUČUJEMO:

Nedavno je iz Lisabona u Moskvu prebacio i središnje evropsko predstavništvo vodeće venecuelanske naftne kompanije PDVSA, a u tom je smeru navodno prebačeno i 22 tone zlata iz venecuelanske Narodne banke. Rusi su obećali da će im pomoći oko vađenja nafte, a kompanija ima velike probleme zbog sankcija koje je Zapad uveo Venecueli.

Nikolas Maduro

EPA

Nikolas Maduro, Foto: EPA

Ruski interesi

Putinov portparol Dmitrij Peskov izjavio je da će Rusija "štititi svoje interese svim sredstvima u sklopu postojećeg međunarodnog prava". Rusija je, inače, u Venecuelu već uložila više od 17 milijardi dolara, bez ugovora o kupovini oružja. Maduro je izneo optužbu da ga "američki imperijalisti žele smaknuti".

- Mi smo sprečili plan kojim je đavolja marioneta poeobno mene želela da likvidira. Imamo dokaze, ne mogu mi ništa zato što nas štiti naš Bog - izjavio je Nikolas Maduro.