Plamen Večne vatre
youtube printscreen
Plamen Večne vatre

youtube printscreen

Plamen Večne vatre, Foto: youtube printscreen

Uz učešće počasne straže i vojnog orkestra, plamen je prenet u kandilo u kojem će biti otpremljen u Srbiju, a učesnici ceremonije položili su cveće na Grob neznanog vojnika, navodi agencija TAS S.

Prva "Večna vatra" u Srbiji biće upaljena sutra tokom svečanosti pored istoimene skulpturne i arhitektonske kompozicije na Spomeniku oslobodiocima Beograda.

Sergej Lavrov

EPA

Sergej Lavrov, Foto: EPA

"Za Srbe je to važno. Oni pamte i cene te koji su tada oslobodili Jugoslaviju, Balkan," rekao je šef Rošotrudničestva Jevgenij Primakov u Moskvi tokom ceremonije uzimanja plamena i dodao da će za održavanje "Večne vatre" u Beogradu biti zadužen Ruski dom.

Predsednik Ruskog istorijskog društva Sergej Nariškin, koji je takođe učestvovao u svečanoj ceremoniji, kazao je da je to simbol bratstva ruskog i srpskog naroda, prenosi TAŠ.

“Danas uzimamo plamen ''Večne vatre'' sa Groba neznanog vojnika, a sutra će biti prenesen u Beograd na spomenik oslobodiocima glavnog grada nekadašnje Jugoslavije. Taj simbolični čin označava vekovno bratstvo naša dva naroda, zasnovano na zajedničkoj istoriji, veri i bogatoj kulturnoj tradiciji,” rekao je Nariškin.

Nariškin, koji je i direktor ruske Spoljne obaveštajne službe, naglasio je da je srpski narod podneo najveće gubitke na ovom području u Drugom svetskom ratu, kao rezultat politike genocida koju su vodili Hitlerovi ljudi.

On je, kako prenosi RTRS, podsetio da se ove godine obeležava 75 godina od pobede antihitlerovske koalicije u Drugom svetskom ratu i da je presudnu ulogu u toj pobedi imala Crvena armija i sovjetski narod.

Predsednika Rusije za međunarodnu saradnju u oblasti kulture Mihail Švidkoj napomenuo je da, s obzirom na to da danas istorija postaje predmet političke manipulacije, prenos "Večne vatre" u Srbiju nije samo simboličan čin, već i podsećanje na to da su se zajedno sa jugoslovenskom oslobodilačkom armijom borili i sovjetski građani.

“Smatram da će proći politizacija istorije. Na kraju će postati jasno ko je ko”, rekao je Švidkoj.

Pročitajte još: