Korona, KBC Zemun
Alo/Vladimir Marković
Korona, KBC Zemun

Alo/Vladimir Marković

Foto: Alo/Vladimir Marković

Virus korona se prilagođava čoveku – njegova sposobnost da izazove bolest se smanjuje, ali će do sezonskog rasta broja obolelih verovatno doći u novembru-decembru, izjavio je glavni epidemiolog Ministarstva zdravlja Rusije Nikolaj Briko.

- Kružeći među stanovništvom, virus se ipak prilagođava čoveku i smanjuje svoju virulentnost. Najveću opasnost predstavljaju virusi koji su se ponovo pojavili. Oni će se pojavljivati, nema sumnje. Svake godine vidimo jednu ili dve zarazne bolesti - rekao je Briko na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, sezonski porast broja obolelih od kovida 19, po svemu sudeći, dogodiće se u novembru-decembru, ali neće biti veoma izražen.

Vodeći ruski epidemiolog takođe kaže da još nije vreme da se govori o kraju talasa virusa korona, da se epidemiološki proces razvija, ali da je rusko zdravstvo spremno, zbog čega se može razmišljati pozitivno u budućnosti.

Pročitajte još:

S tim u vezi, on je dodao da se može očekivati sezonski rast obolevanja, ali ne i talas iste jačine kakav je bio.

- Naše zdravstvo je spremno, tako da ćemo optimistično gledati u budućnost - istakao je Briko.

Broj obolelih virusom korona u Rusiji uvećao se za 5.862 u poslednja 24 časa, a broj umrlih je porastao u odnosu na juče ─ 165 osoba. Ukupan broj preminulih je dostigao 12.745 pacijenata.

Do sada je u Rusiji otkriveno 789.190 slučajeva virusa korone od početka epidemije. Od ovog broja 572.053 je ozdravilo. Od kovida 19 ukupno je obolelo 14,5 miliona osoba u Rusiji.

Ponovno inficiranje virusom korona je retko i može biti povezano sa osobinama imunološkog sistema čoveka, izjavio je glavni infektolog Ministarstva zdravlja Rusije Vladimir Čulanov.

- Ponovno zaražavanje je retka pojava i verovatno je povezana sa karakteristikama imunološkog sistema konkretnog čoveka - objasnio je Čulanov.

On je naveo da se vakcine protiv virusa korona razvijaju na takav način da se formira čvrst i dugoročni imunitet.

- Stoga očekujemo da će se one efikasno štititi od infekcije virusom - dodao je infektolog.

Preporučujemo: