Sirijska vojska
Youtube/Printscreen
Sirijska vojska

Youtube/Printscreen

Sirijska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Kan Šejkun je važan strateški grad u južnom Idlibu

* Odlična je polazna tačka za napad na grad Marat al Numan 

* Bio je veliko uporište džihadista Hadžat Tahrir al Šama

Oslobođeni grad Kan Šejkun bio je uporište terorista raznih koalicija poslednjih pet godina.

Duboko na teritoriji Irana uhvaćen kadar novih raketa, izgledaju MOĆNO! (VIDEO)

AUTOR: Sputnik; D.K. DATUM I VREME: 21.08.2019. 13:54 Iran je predstavio sopstveni protivvazdušni raketni sistem „Bavar 373", koji koristi rakete „Sajad 4" klase zemlja-vazduh, objavio je vojni analitičar sa Malte Babak Tagvej na Tviteru. Iran, Foto: screenshoot/Twitter U videu se sistem „Bavar 373" naziva „iranskim S-300".

Sirijski vojni zvaničnik je potvrdio da su sirijske snage zauzele Kan Šejkun i da je u toku čišćenje terena od terorista. U toku je i deminiranje grada. Prema pisanju ruskih novinara grad je u velikoj meri uništen, ali je oslobođen od terorista.

Kan Šejkun je pet godina bio najveća baza terorista na jugu Idliba. Osim naoružane opozicije, u toj oblasti se nalaze i pripadnici Hadžat Tahrir al Šama (islamističke džihadističke koalicije).

Bitka za Kan Šejkun i opkoljavanje Moreka

Liveaumap

Bitka za Kan Šejkun i opkoljavanje Moreka, Foto: Liveaumap

Nedavno su u Nur Sultanu održani pregovori o deeskalaciji u oblasti, dok je 2. avgusta u Idlibu stupio na snagu "režim prekida vatre".

Pročitajte još:

Komanda sirijskih snaga je saopštila da zaustavlja ofanzivu, ako Turska bude poštovala rusko-turski sporazum, koji je postignut u septembru 2018. godine u Sočiju.

Glavna tačka ovog sporazuma je povlačenje teškog i srednjeg naoružanja militanata na 20 kilometara od demilitarizovane zone u Idlibu.

Sagradili su podzemne rupe u koje su ulazili ovog meseca, a izlazili bi na drugu stranu i ubijali ljude!

Tunel smrti, Foto: printskrin Vojska je prošle nedelje, 11.08, uspela da oslobodi Han Šejhun, grad koji se smatra kapijom za celu provinciju Idlib. https://www.alo.rs/vesti/svet/trajalo-je-sat-vremena-narod-se-prestravio-iza-svega-se-krije-strasna-pojava-koja-moze-da-nas-unisti-foto-sa-lica-mesta/247767/vest U kratkom videu objavljenom u ponedeljak, novinska agencija Sputnjik snimila je sirijsku vojsku kako ulazili u ove tunele. BONUS VIDEO: Krvavi pir na Zvezdari!

Tri dana kasnije, 5. avgusta, vojska je nastavila ofanzivu, zbog kršenja uslova od strane militanata, koji su iskoristili zatišje, napali pozicije sirijske vojske na severu provincije Hama i više puta otvarali vatru na naseljena mesta u tom području.

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista