Rusija, vakcina
Alo.rs / Ilustracija
Rusija, vakcina

Alo.rs / Ilustracija

Rusija, vakcina, Foto: Alo.rs / Ilustracija

- Želeo bih da naglasim da su istraživači iz naših naučnih centara još 1990-ih godina uspešno ekperimentisali sa pripremom za genske terapije. Daljim istraživanjima formirana je univerzalna platforma za izradu vakcina protiv različitih infektivnih bolesti, a na tim platformama su naučni istraživači i naši stručnjaci uspeli da naprave šest vakcina koje su u različitoj meri u upotrebi u Rusiji - izjavio je Muraško i naveo kao primere vakcine protiv ebola virusa i korona virusa tipa MERS-KoV.

Istovremeno, direktor Nacionalnog istraživačkog centra "Gamaleja" Aleksandar Gincburg izjavio je da preparat koristi adenovirusne kontejnere za isporuku gena koji kodiraju proteine "korone" kod virusa. Unosiće se dva puta.

Vakcina

Tanjug / AP

Vakcina, Foto: Tanjug / AP

Kao što je naučnik pojasnio, isti gen se uvodi na različite nosioce, što omogućava dobijanje zaštitnog imuniteta, pritom tokom dužeg vremenskog perioda.

Kako kaže, takav pristup garantuje s velikom verovatnoćom da će osoba koja je primila ovu vakcinu u "pojačanoj" verziji - biti zaštićena od moguće zaraze virusom korona "najmanje dve godine, a verovatno i na duži period".

Guncburg je takođe precizirao da je takav dugoročni efekat leka dokazan tokom zajedničkog rada Naučno-istraživačkog centra i medicinskih ustanova ruskog Ministarstva odbrane u afričkoj Gvineji na vakcinama protiv virusa ebole.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio da je u Rusiji registrovana prva na svetu vakcina za prevenciju kovida-19, koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamalej" u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

PROČITAJTE JOŠ: