MiG-29, RV i PVO, nebo, čuvanje, aerodrom batajnica
Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Sjedinjene Države objavile su vest o gubitku dva MiG-a 29 privatne vojne kompanije Vagner u Libiji.

Pročitajte još:

Ovu izjavu dala je kontraadmiral i direktor obaveštajne službe Afričke komande američke vojske (AFRICOM) Hajdi Berg. Njene reči preneo je dopisnik AI-Monitor-a pri Pentagonu Džared Szuba na svojoj stranici na Tviteru.

ANKETA: Ko predvodi Libijsku nacionalnu armiju u Libiji? 

 

Prema rečima novinara, najmanje dva lovca MiG-29 srušila su se u Libiji, a njima su najverovatnije upravljali ruski plaćenici. Očigledno je da je jedan avion izgubljen 28. juna, a drugi 7. septembra 2020, piše novinar.

Bergova je takođe rekla da su "ruski lovci", pretpostavlja se MiG-29 ili Su-24 Fencer, izveli vazdušne napade na Libiju.

Dana 8. septembra u Libiji je oboren lovac MiG-29 pod kontrolom pilota koji govori ruski jezik. Ko je tačno oborio lovca, nije prijavljeno. Šef Odeljenja za moral Libijske nacionalne vojske (LNA), general Halid Mahjub, rekao je da video snimak ne odgovara stvarnom stanju stvari.

Prema izveštaju ekspertskog komiteta za nadzor sankcija UN-a, maja ove godine ruska privatna vojna kompanija Vagner prebacila je u Libiju 800 do 1200 boraca, uniforme i dva oklopna transportera kako bi podržala LNA.

Preporučujemo:

Komentari (2)

ništa novo

13.09.2020 21:01

bila bi vest da je čovek ujeo psa(oboreni američki avioni) a ovo je svakodnevni poraz ruske tehnike i strategije..

Branko Kockica

14.09.2020 00:33

@ništa novo - A moze i tako, lepo upakovano!