Ruski strateški bombarder Tu-160
Youtube/Printscreen
Ruski strateški bombarder Tu-160

Youtube/Printscreen

Ruski strateški bombarder Tu-160, Foto: Youtube/Printscreen

Rakete vazdušnog baziranja H-32 primljene su u naoružanje 2016. godine, a njihov redovni nosač bi trebalo da bude modernizovani bombarder Tu-22M3M. U toku su testiranja leta dva eksperimentalna primerka ove letelice.

„Tu-22M3 lansirao je nekoliko krstarećih raketa H-32 koje će činiti osnovu udarnog naoružanja modernizovanog bombardera Tu-22M3M. Predviđene borbene karakteristike rakete su potvrđene, preciznost gađanja je u centar mete“, rekao je naš sagovornik.
Istovremeno je pojasnio da je raketa H-32 takozvana „ubica nosača aviona“, jer savremeni protivvazduhoplovni sistemi grupacija nosača aviona imaju malu mogućnost da presretnu ovaj tip rakete, Dakle, H-23 je prvenstveno namenjena za uništavanje nadvodnih meta.

On je dodao da raketa ima mogućnost da uništava kopnene objekte, uključujući radare.

Naš sagovornik pojašnjava da je serija lansiranja održana prošle godine, dok su probna gađanja bila neophodna radi potvrđivanja karakteristika rakete, kao i radi priprema za testiranje raketa sa novih bombardera Tu-22M3M, a rešeni su i određeni eksperimentalno-istraživački zadaci.

Supersonična krstareća raketa H-32 napravljena je kao zamena za rakete H-22, čiji su nosači avioni Tu-22M3. Prema otvorenim izvorima, nova raketa je dobila modernizovani raketni motor sa povećanim potiskom na tečno gorivo i digitalnu elektronsku opremu. Maksimalna brzina rakete je blizu supersonične i na visinama iznad 30 kilometara iznosi oko pet maha, dok je njen domet 1.000 kilometara.

Tu-22M3M je modernizovana verzija aviona Tu-22M3. Nosač raketa je dobio savremenu digitalnu elektronsku opremu, novi sistem za nišanjenje i navigaciju, električnu opremu, komunikacione sisteme, nove radare i sisteme za elektronsko ratovanje. Nova oprema značajno povećava borbeni potencijal letelice, a novo navođeno raketno naoružanje povećava njenu borbenu efikasnost.

Eksperimentalni primerak Tu-22M3M poleteo je u decembru 2018. godine, dok je drugi eksperimentalni primerak novog bombardera uključen u testiranja u martu 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ: