crkva, vernici, molitva
Alo!/Dejan Briza
crkva, vernici, molitva

Alo!/Dejan Briza

crkva, vernici, molitva, Foto: Alo!/Dejan Briza

- U vreme epidemija Ruska pravoslavna crkva uvek je nosila svoje svedočanstvo, nikada nikome nije odbacila duhovnu brigu i puno učešće u njenim sakramentima - saopšteno je - Pozivamo na uzdržanost, trezvenu misaonost i molitveni spokoj, i imajte na umu da vernik ne bi trebalo da upada u paniku ili da bude zahvaćen strahovima izazvanim širenjem neproverenih informacija o infekciji. U isto vreme, nedopustivo je uzimati korona virus zdravo za gotovo, zanemariti lekarske savete i ignorisati preventivne mere, čime se dovodi u opasnost od infekcije sebe i onih u okolini. 

Sveti Sinod je pozvao hijerarhe, pastore, monahe i laike Ruske pravoslavne crkve da podignu „gorljivu molitvu za prevazilaženje bolesti i davanje snage lekarima koji se bore“.

Dana 17. marta, Sveti Sinod je odobrio uputstva rektorima parohija i metohjona, opatima i opatijama manastira Ruske pravoslavne crkve u pogledu rizika od širenja infekcije korona virusom.

Gospode, Bože naš, nemoj suditi sa slugama tvojim i ophodi nas zaštitom od razorne štetočine podignute protiv nas. O dobrodušni Gospodine, Koji ste skloni dobročinstvu, smilujte se nama, vašim poniznim i nedostojnim slugama, koji padaju pred vas slomljenim srcima i nadaju se u vašu milost.

Jer Tvoje je pokazati milost i spasiti nas, Bože naš, i Tebi slamo slavu: Ocu i Sinu i Svetom Duhu, sada i u vijekove vjekova. Amin.

Peticije ponuđene u Augustovskoj Litaniji božanske liturgije, tokom širenja razarajuće kuge

Opet se molimo Tebi, Gospode Bože naš, da nas milostivo zaštitiš od razorne kuge podizane protiv nas i izbavi vjernike Tvoje od duhovne i fizičke smrti; daj bolesnima ozdravljenje i zdravlje, a svima nama svoju božansku zaštitu i pomoć; molimo Te, o dobročinjeni Gospodaru, brzo poslušaj i smiluj se.

Opet se molimo da ti najlakše ublažiš nevolje ljudi i svaku strašnu stvar, priskrbiš verne nade čvrstom nadom i usadiš u naša srca tišinu; molimo Te, Gospode, slušaj i smiluj se.