RATNI BRODOVI SE SPREMAJU DA IZVRŠE ZADATAK Najsavremenija ruska flota krenula ka Arktiku, ovakvo naoružanje svet do sada nije video

Pristužu i najveće podmornice na nuklearni pogon

Ukrajinski brodovi
Foto: Youtube/Printscreen

Severna flota Rusije ostaje glavna vojna sila zemlje na Arktiku, što, kako je naglasio ministar odbrane Sergej Šojgu, pomaže u zaštiti „važnih industrijskih objekata i ruskih ekonomskih interesa u arktičkom području“.

U nedelju, viceadmiral severne flote Rusije, Aleksandar Moisejev, najavio je da će flota sprovesti vežbe većih razmera u arktičkoj regiji kasnije u junu, u koje će biti uključeni najnapredniji brodovi i podmornice. Evo uvida zašto se Arktik nalazi na radaru ruske vojske.

Početkom 1930-ih tadašnji SSSR je intenzivirao istraživačke aktivnosti u arktičkom regionu, istovremeno razvijajući vojnu infrastrukturu u tom području i formirajući Flotilu Severnog mora, koja je potom pretvorena u Severnu flotu.

Za vreme hladnog rata, Severna flota je već bila od strateškog značaja za Sovjetski Savez, s obzirom da je flota imala zadatak da obezbedi bezbednost misija koje su obavljali sovjetske strateške bombardere, koji su leteli iznad Arktika.

To objašnjava činjenicu da su na područje isporučeni najsofisticiraniji ratni brodovi da bi izvršili zadatak.

Bivši komandant Severne flote Vjačeslav Popov rekao je da je flota prva dobila najveće raketne brodove i podmornice na nuklearni pogon.

„To se može objasniti njegovom lokacijom. Baltičke i crnomorske flote, na primer, smeštene su u geografski ograničenom prostoruu. Što se tiče Severne flote, ona ima direktan pristup okeanu “, dodao je Popov, podsećajući da je tokom Drugog svetskog rata samo ova flota vodila pomorske operacije u Barencovom i Norveškom moru, kao i na Atlantiku.

Mihail Nenašev, predsednik pokreta za podršku ruske flote, zauzvrat je tvrdio da sa strateške tačke gledišta SAD ostaju glavni potencijalni protivnik Rusije na moru.

"U slučaju pretnje nuklearnim napadom, najbrži i najefikasniji odgovor doći će iz baza Severne flote, zato što su podmornice flote sposobne da pucaju direktno sa svojih vezova", naglasio je Nenašev.

Prema njegovim rečima, Severna flota trenutno predstavlja više od 50 odsto celokupne udarne snage Ruske mornarice.

Ovo uključuje više od četrdeset podmornica s nuklearnim i dizel motorom opremljene krstarećim i balističkim raketama, kao i mnoge višenamjenske površinske brodove. Flota takođe sadrži snažne protivpodmorničke avione i razvijeni obalni odbrambeni sistem.

Trenutno su u službi Severne flote najsavremenije atomske podmornice klase Borej, Jurij Dolgoruki i Knez Vladimir, kao i najveća svetska podmornica Dmitrij Donskoi, opremljeni sa 20 balističkih raketa i podmornica nove generacije klase J0asen.

Ne može a da se ne pomene i teška nuklearna raketna krstarica Petar Veliki, koja je vojni park flote naoružan dvadeset lansera nadzvučnih protivbrodskih raketa Granit, protivavionskih sistema Kindžal i protivpodmorničkih torpeda.

Što se tiče arktičkog regiona, takođe je važno napomenuti da je to područje optimalno za testiranje novih ruskih podmornica na nuklearni pogon, a ispitna infrastruktura se nalazi relativno blizu naučnih i brodograđevnih objekata u gradovima Sankt Peterburg i Severodvinsk.

U međuvremenu, zapovednik severne flote Aleksandar Moisejev naglasio je da se protivvazdušna odbrana ruskog segmenta Arktika poboljšava i da je Severni morski put pod pouzdanom zaštitom. On je dodao da su najsavremeniji ruski raketni sistemi S-400 Trijumf trenutno na dužnosti na arhipelagu Nova Zemlja.

Povezane vesti

UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi