Ukrajinski brodovi
Youtube/Printscreen
Ukrajinski brodovi

Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

Severna flota Rusije ostaje glavna vojna sila zemlje na Arktiku, što, kako je naglasio ministar odbrane Sergej Šojgu, pomaže u zaštiti „važnih industrijskih objekata i ruskih ekonomskih interesa u arktičkom području“.

Trenutno su u službi Severne flote najsavremenije atomske podmornice klase Borej, Jurij Dolgoruki i Knez Vladimir, kao i najveća svetska podmornica Dmitrij Donskoi, opremljeni sa 20 balističkih raketa i podmornica nove generacije klase J0asen.

Ne može a da se ne pomene i teška nuklearna raketna krstarica Petar Veliki, koja je vojni park flote naoružan dvadeset lansera nadzvučnih protivbrodskih raketa Granit, protivavionskih sistema Kindžal i protivpodmorničkih torpeda.

Što se tiče arktičkog regiona, takođe je važno napomenuti da je to područje optimalno za testiranje novih ruskih podmornica na nuklearni pogon, a ispitna infrastruktura se nalazi relativno blizu naučnih i brodograđevnih objekata u gradovima Sankt Peterburg i Severodvinsk.

U međuvremenu, zapovednik severne flote Aleksandar Moisejev naglasio je da se protivvazdušna odbrana ruskog segmenta Arktika poboljšava i da je Severni morski put pod pouzdanom zaštitom. On je dodao da su najsavremeniji ruski raketni sistemi S-400 Trijumf trenutno na dužnosti na arhipelagu Nova Zemlja.

Komentari (1)

...

02.06.2020 16:16

Ma zajebalo vek....