Moćno rusko oružje
Printscreen: Youtube
Moćno rusko oružje

Printscreen: Youtube

Moćno rusko oružje, Foto: Printscreen: Youtube

U skladu sa podacima iz projektne dokumentacije, ova pomorska baza će posedovati tehničke kapacitete koji će obezbediti skladištenje i opsluživanje "novog strateškog oružja za odvraćanje".

Kako prenosi internet portal "Riafan" (riafan.ru), o tačnoj lokaciji na kojoj će biti izgrađena ova baza nema podataka. Ona će imati tajni karakter.

Nedavno je ruska federalna agencija saopštila da se uskoro očekuje porinuće nuklearne podmornice "Habarovsk", koja će moći da nosi bespilotne podvodne sisteme strateške namjene "posejdon".

Prema tim navodima, ovaj poseban trenutak u istoriji ruske vojnopomorske brodograđevinske industrije dogodiće se u prvoj polovini 2021. godine.

Kako komentarišete vest o ruskom naoružanju?

 

Vojni stručnjaci su nuklearne bespilotne podvodne sisteme strateške namene "posejdon" uvrstili u "prvu petorku" novog ruskog naoružanja. Na ovom popisu nalaze se i interkontinentalne rakete "sarmat", krstareća raketa interkontinentalnog dometa "burevesnik", hiperzučna operativno-taktička raketa "cirkon" i hiperzvučni manevrišući bolid strateške namjene "avangard".

U slučaju "posejdona" reč je o bespilotnom plovilu na nuklearni pogon koje posjeduje transokeanski domet i koje može u "hodu" da menja putanju kretanja. Prema zapadnim obaveštajnim izvorima, ovi podvodni sistemi biće opremljeni termonuklearnim oružjem. Naime, prostor za korisni teret (bojevu glavu) imaće dužinu od 6,5 metara.

Prema američkim izvorima, ovako veliki prostor je dovoljan da se u njega može smestiti bojeva glava snage čak 100 do 150 megatona trinitrotoluena (TNT). Nedavno su ruski izvori izneli podatak da će stateški nuklearni podvodni dron-torpedo nositi bojevu glavu snage dve megatone.

Glavne karakteristike atomske podmornice "Habarovsk" nalaze se u režimu vojne tajne. Prema informacijama koje dolaze iz otvorenih izvora, podmornica će nositi do šest "posejdona", sistema koji su SAD nazvale "torpedom Apokalipse".

PROČITAJTE JOŠ: