Tenk
printskrin youtube
Tenk

printskrin youtube

Foto: printskrin youtube

Prema rečima Krasovitskog, razvoj objedinjene platforme na točkovima „Bumerang" blizu je završetka. Državna ispitivanja oklopnog transportera K-16 planirana su do kraja godine. U dizajnu su korišćena najsavremenija dostignuća nauke i tehnologije.

Pogodni za Siriju

Nakon toga kreće testiranje perspektivnog tenka K-17, vozila posebne namene i drugih uzoraka. Krasovicki je podvukao, da brza izgradnja tenka na točkovima na bazi „Bumerang" ne predstavlja problem za rusku industriju.

Iako je slična tehnika razrađivana u Sovjetskom Savezu, u ruskoj armiji još nema tenkova na točkovima, koji su opremljeni moćnim naoružanjem. Iako su ova oklopna vozila u pogledu zaštite inferiornija od guseničnih, znatno ih nadmašuju brzinom, okretnošću i rezervom snage.

- Tenkovi na točkovima su popularni u zemljama koje imaju terene pogodne za njih, na primer, u Africi. Posebno u Južnoj Africi vole tenkove na točkovima. Njihove glavne prednosti su brzina i kilometraža između dva remonta. Ako se glavni borbeni tenk, grubo govoreći, pokvari nakon deset hiljada kilometara, tada će oklopno vozilo sa topom preći svih sto hiljada kilometara -, rekao je za Sputnjik vojni ekspert Aleksej Leonkov.

Prema rečima eksperta, sličan tenk bi dobro došao ruskoj vojsci u Centralnoj Aziji, gde je slabo razvijena železnica. Tenkove je lakše prebaciti autoputevima. Pored toga ova tehnika bi pomogla i u patroliranju u Siriji. Tamo vojna policija koristi oklopna vozila „Tigar" i tenkove BTR-82A.

Leonkov je istakao, da perspektivni tenk, kao i oklopni transporter, sposoban da pređe vodene prepreke, puca u pokretu i dok pluta. Zahvaljujući svom moćnom naoružanju, može se koristiti i u racijama i u operacijama kombinovanog naoružanja, u izviđanju, patroliranju i straži.

Veliki kalibar

Važno je i to što su točkovi bolji za puteve. Nije tajna da čelični gusenice tenka uništavaju i najtvrđi asfalt. Zato se teška oklopna vozila prevoze na specijalnim transporterima. Utovar i istovar oduzimaju mnogo vremena, a tenk na točkovima je spreman da se pridruži bici brzo, bez ikakvog oklevanja i posebne pripreme.

Osnovno naoružanje perspektivnog tenka je top kalibra 125 milimetara, kao što je kod tenka „Sprut-SD", posebno napravljen za Vazdušno-desantne snage. Top 2A75 na stabilizovanom sistemu sa automatskim utovarivačem i municijom od 40 metaka sličan je topovima 2A46M na tenkovima T-72 i T-90. Ispaljuje sve vrste municije odgovarajućeg kalibra, kao i protivtenkovske vođene rakete. Pomoćno naoružanje je puškomitraljez PKT kalibra 7,62 milimetara.

Pomoću opreme „Bumerang" može postati najmoćniji tenk na točkovima na svetu. Većina vojne opreme ove klase u zemljama Zapada i Istoka ima topove kalibra do 105 milimetara. Tenkovi na točkovima su u službi nekoliko zemalja NATO-a i azijskog regiona. To su američki M1128 MGS na platformi „Strajker", francuski AMX-10RC, japanski MCV, italijanski „Centauro".

Ministarstvo odbrane je početkom 2010. godine pregovaralo sa Rimom o kupovini „Centaura" za kopnenu vojsku. Nekoliko oklopnih vozila je dovezeno u Rusiju na ispitivanje, ali tu je bio kraj, italijanski tenkovi na točkovima nisu odgovarali ruskim potrebama u pouzdanosti vojne opreme.

Protiv tenkova i dronova

Perspektivna platforma na točkovima „Bumerang" prvi put je prikazana na paradi povodom Dana pobede 2015. godine. Tehnika u ovoj bazi je primetno veća i moćnija od sovjetskih i ruskih oklopnih transportera iz porodice BTR.

Motor JAMZ-780 od 750 konjskih snaga može da razvije brzinu od 100 kilometara na čas na putu. Motor je u prednjem delu tenka, što omogućava da se posada ukrcava i iskrcava sa zadnje strane tenka. Oklopna vozila iz porodice „Bumerang" imaju višeslojni oklop od keramike, što je mnogo pouzdanije od homogene zaštite.

Najmoćniji top je BMP K-17 sa univerzalnim borbenim modulom na daljinsko upravljanje „Bumerang-BM". Naoružanje je 30. milimetarski top 2A42 sa selektivnom municijom i kapacitetom municije do 500 metaka, protiv tenkova tu su dva dvostruka lansera protivtenkovskog raketnog sistema (PTRK) „Kornet".

Postoje i ozbiljnije varijante. Jedan od mogućih borbenih modula za K-17 je top kalibra 57 milimetara AU-220 mm koji može da ispali 120 hitaca u minuti. Smatra se, da je snaga njegove municije dovoljna za borbu protiv svih savremenih borbenih vozila pešadije zapadne škole. Pored toga, kalibar od 57 milimetara efikasno će uništavati bespilotne letelice, uključujući i male, na udaljenosti do 12 kilometara.

Pročitajte:

Komentari (1)

vuk

15.03.2021 10:41

Brabo za Ruse, što ima Rusija ima i Srbija!!!