podmornica
Shutterstock
podmornica

Shutterstock

podmornica, Foto: Shutterstock

Projekt Crnomorske flote 636.3 dizel-električna podmornica "Rostov na Donu" uskoro će se pridružiti stalnoj mediteranskoj radnoj grupi ruske flote, rekao je za TASS u sredu izvor iz vojne industrije.

- Podmornica je pripremljena za svoje dugo putovanje do Sredozemnog mora. Kreće u narednim danima - rekao je izvor.

Izvor nije precizirao da li će podmornica "Rostov na Donu" zameniti podmornicu iz iste klase "Krasnodar" koja se trenutno nalazi u Mediteranskoj eskadrili ruske flote ili će se pridružiti radnoj grupi.

Obično su dve od šest podmornica Projekta 636.3 Crnomorske flote raspoređene u Mediteranskoj eskadrili.

podmornica

Shutterstock

podmornica, Foto: Shutterstock

Njihovo raspoređivanje traje u proseku 18 meseci, dok se posade rotiraju na svaka tri meseca. Iz prethodnog para, podmornica "Stari Oskol" napustila je Sredozemnu eskadrilu radi popravki u Pomorskom pogonu Kronštadt (deo ruske Ujedinjene korporacije brodogradnje), dok "Krasnodar" još uvek boravi u Sredozemnom moru.

Očekivalo se da će podmornica "Krasnodar" slediti podmornicu iz iste klase "Stari Oskol" i uploviti u brodsko postrojenje Kronštadt radi popravke.

Podmornice "Stari Oskol" i "Krasnodar" pridružile su se mediteranskoj radnoj grupi ruske flote u aprilu 2019. Oni su zamenili podmornice iz iste grupe "Veliki Novgorod" i "Kolpino", koje su ostale na Sredozemlju nakon tranzita iz Baltičkog mora i potom otplovile do Baltika. Njihove posade su se menjale svaka tri meseca.

podmornica

Shutterstock

podmornica, Foto: Shutterstock

Krajem decembra 2019. godine, "Stari Oskol" je stigao u Pomorski pogon u Kronštadtu zbog  popravke.

Brodogradilište "Admiralti" izgradilo je seriju od šest dizel-električnih podmornica Projekat 636.3 za Crnomorsku flotu. Njih tri, "Veliki Novgorod", "Kolpino" i "Rostov na Donu", više su puta izvršili udare krstarećim raketama "Kalibr-PL" protiv terorističkih ciljeva u Siriji.

Podmornice Projekat 636.3 odnose se na treću generaciju dizel-električnih podmornica. Ove podmornice smatraju se jednim od najbešumnijih brodova na svetu. Razvijaju brzinu do 20 čvorova, mogu zaroniti do dubine od oko 300 metara, a njihova izdržljivost na moru je 45 dana. Podmornica broji 52 ljudi i teška je oko 4.000 tona.

Podmornice Projekta 636.3 smatraju se najtišim među ruskim konvencionalnim podmornicama. One su nazvane "Crnom rupom" zbog svoje jedinstvene tišine. Takođe su opremljene modernim radarskim i komunikacionim sistemima, sonarima i torpedima dužine od 5,33 metara.