Tu-22M3M
Printscreen/Youtube
Tu-22M3M

Printscreen/Youtube

Tu-22M3M, Foto: Printscreen/Youtube

Rusija je započela konstruisanje prvog starteškog bombardera PAK DA, koji će biti napravljen uz "nevidljive" (stelt) tehnologije u okviru programa "Napredni vazduhoplovni kompleks avijacije dugog dometa". 

Kako prenose ruski mediji, završena je izrada projektne dokumentacije, a počela je isporuka delova u jedno od postrojenja za pravljenje aviona u okviru Ujedinjene vazduhoplovne korporacije.

Trenutno se pravi kabina letelice, a bombarder bi trebalo da bude završen 2021. godine, precizirano je.

U decemrbu 2019. godine zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko izjavio je da je projektovanje nove letelice završeno. U februaru 2020. godine Krivoručko je istakao da će se ove godine testirati prvi motor za letelicu.

Perspektivni vazduhoplovni sistem dugog dometa (PAK DA, fabrička oznaka — "proizvod 80") je ruski strateški bombarder-nosač raketa nove generacije, za čiju je izradu zadužena kompanija za proizvodnju aviona "Tupoljev". Projekat nije modernizacija postojećih mašina, već predstavlja potpuno novu letelicu.

PAK DA je dizajniran da u budućnosti zameni ruske avione Tu-95, Tu-160 i Tu-22M3, koji se trenutno nalaze u sastavu ruskog naoružanja.