Korona
Shutterstock

Savezna služba za zaštitu prava potrošača Rusije (Rospotrebnadzor) preproručila je građanima zemlje da ne putuju u Italiju, Južnu Koreju i Iran zbog epidemije koronavirusa u ovim zemljama, navodi se na sajtu agencije.

U saopštenju se naglašava da je Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila na rizik od infekcije prilikom putovanja.

Prema poslednjim podacima, u Južnoj Koreji zabeleženo je 1.146 slučajeva zaraze od novog virusa COVID-2019, a 11 osoba je umrlo.

Broj obolelih u Iranu dostigao je 95, 15 je umrlo, dok je broj zaraženih u Italiji više od 320 ljudi, a 11 osoba je umrlo. Svi smrtni slučajevi zabeleženi su u oblastima Lombardija i Veneto.

Epidemija novog koronavirusa
Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije zvanično nazvan COVID-2019.

U kontinentalnoj Kini broj zaraženih već je premašio 78 hiljada ljudi, dok je 2.715 je umrlo, a više od 29 hiljada se oporavilo.

Ruska vlada je za borbu protiv širenja novog koronavirusa ranije zabranila ulazak u zemlju kineskim državljanima, zatvorila delove granice sa Kinom na Dalekom istoku, smanjila broj graničnih prelaza sa Mongolijom, ukinula radne vize i državljane Rusije evakuisala iz provincije Hubei, epicentra širenja bolesti.