Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

- Ako se Prag sa svojim posebno revnosnim šefovima okruga usudi da pribegne drugačijem ‘instrumentarijumu’, podsećamo da i češka strana takođe ima značajne nekretnine u oblasti Tverske ulice u ruskoj prestonici - navodi se na zvaničnom nalogu Ministarstva spoljnih poslova Rusije na Telegramu.

Ranije je šef okruga Prag 7 Jan Čižinski izjavio da praške vlasti traže od Rusije da vrati deo gradskog parka „Stromovka“, koji sada zauzima rusko diplomatsko predstavništvo u glavnom gradu Češke.

Premijer Češke Andrej Babiš saopštio je u subotu da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

U nedelju su objavljene recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.