RUSI NAPRAVILI VAKCINU ZA KORONU Do kraja godine 200 miliona doza, lek već kupuju u više od 50 zemalja, a u ovih 8 najviše

Oglasio se direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja.

Rumunija, korona
Foto: Tanjug/AP

Direktor Ruskog fonda za direktna ulaganja Kiril Dmitrijev izjavio je da je do kraja 2020. godine moguće proizvesti 200 miliona doza vakcine protiv virusa korona, koju je razvio Institut „Gamalej“.

- Zahvaljujući proizvodnji ove vakcine uz partnerstvo sa nekoliko zemalja moći ćemo da proširimo njenu proizvodnju na 200 miliona doza do kraja godine - napisao je Dmitrijev u svojoj kolumni za "Njuzvik".

On ističe da su ovakve adenovirusne vakcine razvili ruski Institut "N.F. Gamalej" i Univerzitet u Oksfordu u saradnji sa kompanijom "Astra Zeneka" i kineskom kompanijom "Kansino bajolodžiks".

KBC Zemun, korona virus
Foto: Alo.rs/ Vladimir Marković

Prema njegovim rečima, na tržištu će se prvo pojaviti vakcine zasnovane na adenovirusu koje će dobiti zvanično odobrenje u septembru ove godine, a vakcina zasnovana na novoj tehnologiji mRNK najranije će se pojaviti početkom sledeće godine, jer je još uvek potrebno da se ispita na bezbednost i uticaj na plodnost.

Dmitrijev procenjuje da će sledeće godine biti proizvedeno više od tri milijarde doza vakcina, zasnovanih na adenovirusnim vektorima, "što će omogućiti svetu da se efikasno bori protiv virusa korona".

Rumunija, korona
Foto: Tanjug/AP

Dmitriev je dodao i da se prvi ruski lek za virus korona "Avifavir" već isporučuje u inostranstvu, a njegova proizvodnja povećana je na 300 hiljada doza mesečno. Kupuju ga, između ostalog, Belorusija, Kazahstan, Kolumbija, Brazil, Bugarska, Meksiko, Saudijska Arabija, Peru – ukupno više od 50 zemalja.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi