Sergej Lavrov
Tanjug
Sergej Lavrov

Tanjug

Sergej Lavrov, Foto: Tanjug

 

* Rusija i SAD su još 2013. godine bile blizu dogovora po pitanju Sirije

* Pregovori su tada nažalost propali zbog razilaženja u stavovima

* Vašington nije želeo da razgraniči teroriste Al Nusre i političku opoziciju u Siriji

- Želeo bih da vas podsetim da pre stvaranja "astanskog formata" (za rešavanje situacije u Siriji) krajem 2015. godine nije postojao dijalog između vlade i realne opozicije (Sirije). Jedinu opoziciju, koju je u to vreme pripremio Zapad, činili su imigranti koji su živeli u Istanbulu, Rijadu, Evropi i SAD - rekao je Lavrov na drugom Pariskom forumu o miru.

Pročitajte još:

On je takođe podsetio da je Rusija pre toga, 2013. godine, bila veoma blizu dogovora sa SAD po pitanju rešavanja sirijske krize.

- Sporazum koji smo pripremili sa bivšim državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem, koji je bila usvojila sirijska vlada, odnosio se na to da vladina avijacija uopšte neće izvoditi letove, kao i da sve operacije Američkog ratnog vazduhoplovstva i Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije moraju biti dogovorene sa njima. Drugim rečima, Rusija i SAD su imale veto na akcije jednih i drugih u Siriji. Jedini uslov za stupanje tog sporazuma na snagu bio je da SAD odvoje opoziciju od terorista Al Nusra. Oni to nikada nisu učinili - dodao je Lavrov.

Sirija

Tanjug/AP

Sirija, Foto: Tanjug/AP

U Siriji od 2011. godine traje oružani sukob. Rusija, Iran i Turska, zemlje-garanti primirja, aktivno su se uključile u rešavanje krize. Za to vreme, Sirija je uspela da skoro potpuno porazi teroriste, da započne političko rešavanje krize, vraćanje izbeglica i obnavljanje porušene vojne infrastrukture. Formiran je ustavni komitet kome se priključila i opozicija. Prvo zasedanje komiteta održano je 30. oktobra u Ženevi.

BONUS VIDEO: Oteta maloletna deca Slavice Burmazović vratila su se u Srbiju!