Izraelska vojska
Shutterstock
Izraelska vojska

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Ruska novinska agencija "Sputnik International" objavila je izveštaj pod naslovom "Nova pobeda za rusko oružje: Zašto je Egipat izabrao 500 ruskih tenkova T-90MS?", ističući da su ti tenkovi bez premca.

Pročitajte još:

Ruska agencija navela je da je Egipat potpisao ugovor sa Rusijom o isporuci 400-500 tenkova T-90MS egipatskoj vojsci i da će to omogućiti Egiptu da dobije licencu i tehnologiju za proizvodnju tenkova u Egiptu.

Izveštaj je potvrdio da će ovaj dogovor značajno povećati vojnu snagu Egipta u regionu, čineći ga najvećim operatorom tenkova T-90MS na Bliskom Istoku.

Agencija je napomenula da su informacije o ovom ugovoru dostupne od 2017. godine, pošto su Moskva i Kairo potpisali set sporazuma o isporuci oružja i vojne opreme u vrednosti od oko 3,5 milijardi dolara, a potom je usledio niz velikih ugovora o naoružanju, a Egipat je dugo bio glavni uvoznik ruskog oružja.

Sputnik je primetio da bi posedovanje 500 tenkova T-90 moglo prouzrokovati tehnološku revoluciju tenkovskih snaga Egipta, a informacije o ugovoru već su pojačale zabrinutost kod izraelskog Ministarstva odbrane.

Ruska agencija navela je da je izrada tenkova T-90MS u Egiptu isplativa, jer je cena ruskih tenkova na globalnom tržištu dva do tri puta manja od zapadnih.

Na primer, ugovor o licenci sa Indijom za proizvodnju 1.000 tenkova T-90S procenjen je na 2,5 milijardi dolara, što znači da svaki tenk košta samo 2,5 miliona dolara, dok prosečna cena američkog tenka iznosi 12 miliona dolara.

T-90 "Vladimir" glavni je ruski borbeni tenk. Dobio je ime po svom dizajneru Vladimiru Ivanoviču Potkinu.

U periodu od 2001. do 2010. godine, ovaj je tenk postao najprodavaniji na svetu, jer je otkupna cena za "T-90" prema ugovorima o isporuci za ruske oružane snage dostigla 70 miliona rubalja, a posle samo jedne godine cena je skočila na 118 miliona rubalja, što je oko 4 miliona dolara.

Tenk "T-90" ušao je u službu kod ruskih oružanih snaga krajem 1992., nasleđujući sovjetski tenk "T-72", kada je dizajniran "Vladimir" 1989. godine pod vođstvom sovjetskog inženjera Vladimira Ivanoviča Putkina.

Tenk je težak 46,5 tona, opremljen je topom od 125 mm, a 12-cilindrični dizel motor snage 1000 ks.

Među najznačajnijim oružjima tenka, su 125 mm mitraljez sposoban za daljinsko ispaljivanje supereksplozivnih i šupljih projektila, kao i vođene rakete tipa "Reflex" i "Cobra" protiv tenkova, oklopa svih vrsta i helikoptera.

Što se tiče sistema za upravljanje vatrom u tenku, on prevazilazi svoje specifikacije u odnosu na sve strane tenkove, gde se pre lansiranja izračunavaju brzina tenka ili cilja, temperatura vazduha, brzina vetra, vazdušni pritisak, ugao nagiba topa i drugi dodatni faktori, što omogućava uništavanje bilo koje mete jednim pucnjem.

Interesantno je da su ruski mediji potvrdili da Egipat želi da preuzme licencu za obećavajuće ruske tenkove "Armata", nakon što je Rusija objavila spremnost da ga izvozi.

Međutim, RT nije mogla da dobije zvanične informacije od ruske ili egipatske strane o potpisivanju navedenog sporazuma.

Preporučujemo: