ČVRSTO UZ BELORUSIJU Rusija uvela sankcije Evropskoj uniji

Iz Minska su poručili da će uvesti recipročne mere.

Belorusija
Belorusija, Foto: AP/Tanjug

Sankcije koje su beloruske vlasti uvele protiv EU automatski će važiti i u Rusiji, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Umesto da igraju konstruktivnu ulogu i doprinesu stabilizaciji u Belorusiji, u Evropskoj uniji su odlučili da se priklone stavovima pojedinih zemalja-članica koje su orijentisane na dalju destabilizaciju unutrašnjih prilika u Belorusiji. Pozivamo EU da razmisli o opasnim posledicama takve pozicije - navela je Zaharova.

Zaharova je rekla da u Moskvi takav potez EU smatraju za "otvoren i neprihvatljiv pritisak na beloruske vlasti, koje nastoje da normalizuju situaciju unutar zemlje".

Brisel je na sankcioni spisak uvrstio 40 beloruskih zvaničnika, među kojima je i ministar unutrašnjih poslova, zbog, kako navode, falsifikovanja rezultata predsedničkih izbora i nasilja nad demonstrantima.

Iz Minska su poručili da će uvesti recipročne mere. U međuvremenu i Amerika je uvela sankcije Belorusiji, a na sankcioni spisak stavljeno je osam zvaničnika.

Podsetimo, predsednički izbori u Belorusiji održani su 9. avgusta. Centralna izborna komisija saopštila je da je na izborima pobedio Aleksandar Lukašenko. Beloruska opozicija ne priznaje te rezultate i smatra da je pobednica Svetlana Tihanovska. Ni Brisel ne smatra Lukašenka za legitimnog predsednika. Od 9. avgusta u Belorusiji traju protesti protiv izbornih rezultata.

Povezane vesti

 • Korisnik: MilosNegotin
  03/10/2020 - 09:25
  Ako je referendum u francuskoj mi treba lepo da priznamo svaku teritoriju za odcepljenje,jer su oni priznali laznu drzavu kosovo..Kosovo je Srbija
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi