Ruska vojska
Youtube/Printscreen
Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Ruska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da protivvazdušni sistem S-300V4 može efikasno da se bori sa balističkim raketama koje imaju domet do 2,5 hiljade kilometara. Ovakav raketni sistem omogućava Rusiji odbranu nedostupnih regiona, bez velikih troškova.

Pročitajte još:

U jedinice ruske vojske Jevrejske autonomne oblasti prvi put je uveden najnoviji protivvazdušni raketni sistem dugog dometa S-300V4, saopštila je pres-služba Istočnog vojnog okruga.

ANKETA: Najveću pretnju po Rusiju predstavljaju:

 

- Formiranje protivvazdušne raketne jedinice prethodilo je dobijanju novih protivvazdušnih raketnih sistema. Vojnici su prošli obuku u naučnom centru u Orenburgu i dobili neophodna tehnička znanja potrebna za rukovanje novom vojnom tehnikom - navodi se na sajtu Ministarstva odbrane.

Posluga S-300V4 je na poligonu Kapustin Jar iz novih sistema ispaljivale rakete na male i brze objekte. Vazdušni ciljevi su bile rakete tipa "Saman", koje su ispaljivane iz PVO "Osa".

Prema informacijama lista "Izvestija", plan Mnistarstva odbrane je da nove sisteme rasporedi na Arktiku i Dalekom istoku. Trenutno je S-300V4 "na straži" u Krasnodarskom kraju, Moskovskoj, Samarskoj i Kalinjingradskoj oblasti, kao i u sirijskom gradu Tartus.

Kako je ranije naveo potpredsednik Vlade Rusije Jurij Borisov, intezitet letova koalicije koju predvode SAD znatno se smanjio otkad je aktiviran S-300V4.

"Garantovano presretanje"

Sistem S-300V4 je deo kopnenih snaga Rusije. Ovi sistemi često se isporučuju zajedno sa protivraketnim sistemima srednjeg dometa "Buk-M3" i malog dometa "Tor-2", koji, kako kažu stručnjaci, čine ešalonirani sistem PVO na bojnom polju.

U njegov sastav S-300V4 ulaze i lanseri za "lake" i "teške" protivvazdušne rakete, utovarivači i višekanalne stanice za navođenje raketa 9S32M1.

S-300V4 predstavlja noviju modifikaciju S-300V. Ova vozila se nalaze na šasiji sa gusenicama, što im omogućava veliku mobilnost i u otežanim terenskim uslovima, objasnio je vojni ekspert Jurij Ljamin za RT.

S-300V4 je predviđen i za lansiranje raketa protiv balističkih ciljeva. Njegov cilj je odbrana vojnih i državnih objekata i grupa od balističkih napada iz vazduha. Maksimalna udaljenost na kojoj može da presretne cilj je 400 kilometara.

Kako navode vojni eksperti S-300V4 je odličan u borbi protiv balističkih raketa dometa do 2,5 hiljade kilometara, jer njegova raketa leti pet puta brže.

- S-300V4 sistem ima jedinstvene karakteristike koje omogućavaju i protivvazdušnu i protivraketnu odbranu. Pritom je odličan i u borbi protiv svih raketa srednjeg dometa - navodi se u materijalu Ministarstva odbrane.

U časopisu "Vazdušno-kosmička sfera" penzionisani general-pukovnik, doktor tehničkih nauka Aleksandar Luzan je pojasnio da je S-300V stvoren za nenuklearno uništavanje hipersoničnih bojevih glava balističkih projektila. Dok je S-300V4 sposoban da presretne balističke objekte koji lete brzinom većom od 12 maha. Takođe, u dometu od 380-400 kilometara može da se bori sa svim tipovima aerodinamičnih ciljeva, čak i onima koji su napravljeni po "stelt" tehnologiji.

- Osobine sistema S-300V4 su i visoka autonomnost u radu, kao i u borbi protiv balističkih raketa, mobilnost, otpornost na smetnje, dobra zvučna izolacija, napravljen je od materijala koji su otporni na vatru, ne zavisi od taktike sredstava vazdušnih napada, čime ne može da se pohvali protivraketni sistem "Patriot" - naveo je Luzan.

Koncern "Almaz-Antaj" koji je napravio S-300V4 navodi, da ovaj sistem može da pokrije teritoriju dva do tri puta veću u odnosu na sisteme ranije generacije, kao i da mu je povećan domet uništavanja ciljeva.

Blizak "Trijumfu"

Prema svojim borbenim osobinama S-300V4 je blizak S-400 "Trijumf".

- S-300V4 je gusenični sistem i bolje se snalazi od S-400 na nepristupačnim terenima. S obzirom da je modernizovan i da su mu obnovljene sve elektronske komponente on je po borbenim sposobnostima veoma blizak "Trijumfu", ali je jeftiniji - izjavio je za RT strateški analitičar Sergej Denisencev.

Ovaj sistem može da pokrije ogromne teritorije i udaljene delove Rusije, tako da nije potrebno trošiti dodatna sredstva na avione lovce. Pored toga, aktuelan je i za oružane snage svih većih država sveta, objasnio je Denisencev.

Kako su ranije saopštili mediji, sisteme S-300V su kupile vojske Venecuele i Egipta. Moskva sada za izvoz promoviše verziju S-300V4 pod nazivom "Antej-400", koji je predstavljen na nedavno održanom međunardnom vojno-tehničkom forumu "Armija 2020".

Denisencev smatra da na inostranom tržištu "Antej-400" neće biti konkurencija S-400, jer im je isti proizvođač "Almaz-Antej", kao i prodavac "Rosoboroneksport".

Kako je sa svoje strane primetio Ljamin, S-300V4 nije toliko poznat stranoj publici kao što je "Trijumf", mada ne isključuje mogućnost da će model koji je prikazan na forumu "Armija 2020" imati svoje kupce.

Preporučujemo: