Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

* Stanovnici Moskve u nedelju izlaze na lokalne izbore

* Na glasačkim listića i plakatima u kampanji nije bilo predsednika Rusije

* Kandidati za Gradsku Dumu distancirali se od partije ruskog predsednika

Glasači u Moskvi u nedelju izlaze na lokalne izbore, ali kada budu pogledali u listiće na njima neće videti predstavnike vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, na čijem je čelu predsednik Vladimir Putin.

Umesto toga, videće članove Jedinstvene Rusije predstavljane kao "nazavisne kandidate" u očiglednom pokušaju da se distanciraju od Putinove sve nepopularnije stranke.

Ovo je prvi put od svog formiranja 2001. godine da Jedinstvena Rusija nema predstavnike na izborima za gradsku Dumu.

Digao više od hiljadu vojnika na noge, 200 oklopnjaka i pozvao srpske tenkiste! (VIDEO)

AUTOR: Alo.rs/M.Č. DATUM I VREME: 06.09.2019. 19:39 - 06.09.2019. 19:55 Rusko-srpske taktičke vežbe sa bojevim gađanjem počele su u Lenjingradskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

 

Nekada sveprisutni stranački logo, medved, bio je upadljivo odsutan na bilbordima tokom predizborne kampanje.

I opozicionim aktivistima je to bilo sumnjivo, pa su preko plakata "nezavisnih kandidata" lepili natpise "Oprez! Kandidat Jedinstvene Rusije".

- Kao da se crni znak spusti na kandidata koji javno prizna da je član vladajuće partije - rekao je za "Politiko" politički analitičar Konstantin Gaze.

Podrška Jedninstvenoj Rusiji opala je zbog nepopularnog produženja starosne granice za penzionisanje i niza optužbi za korupciju. To dovodi u opasnost dominaciju stranke u parlamentu i otežava Putinove planove da ostane na mestu predsednika nakon 2024. godine kada mu, tehnički, ističe mandat.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Ankete objavljene u aprilu pokazale su da će predstavnike vladajuće stranke podržati 22 posto birača, dok će za nezavisne kandidate glasati 37 posto njih.

Trik sa "nezavisnošću" izveo je i sam Putin prošle godine kada se udaljio od Jedinstvene Rusije tokom predsedničke kampanje. Međutim, ove godine su i njegovi vlastiti rejtinzi pali rekordno nisko zbog rastućeg siromaštva.

Andrej Metelski, lider Putinove stranke u Moskvi, negirao je da pojava poplava "nezavisnih kandidata" služi da zavara glasače, već da je ona odraz "političke hrabrosti".

- Ne krijemo se ispod stranačkog transparenta. Ne bojimo se odgovornosti - tvrdi on.

Asad dobija Idlib, Erdoganu ostaje da liže sladoled! Rusko "tajno oružje" srušilo snove Ankare (VIDEO)

AUTOR: Alo/Novosti/V.M. DATUM I VREME: 02.09.2019. 15:55 Damask konačno može da odahne.

 

Pored lokalnih izbora, u nedelju se održava i izbor lidera 16 ruskih regiona. U potezu bez presedana, šest guvernera iz Jedinstvene Rusije kandituje se za reizbor kao "nezavisni".

Smanjivanje rejtinga Jedinstvene Rusije znači da će Putin morati da preispita ulogu svoje stranke dok smišlja načine da ostane na vlasti.

Prema ruskom ustavu, predsednicima je zabranjeno da služe duže od dva uzastopna mandata. Ustav se može prepraviti samo ako vladajuća stranka ima dvotrećinsku većinu u parlamentu.

Vladimir Putin

AP

Vladimir Putin, Foto: AP

 

Iako Jedninstvena Rusija trenutno ima takvu većinu, njena oslabljena podrška znači da će promene u Putinovom pažljivo građenom političkom sistemu biti neminovne.

Vlast je pokušala da osujeti lokalne izbore tako što je većini opozicionih kandidata zabranila da se kandiduje, zbog čega je opozicija morala da osmisli sopstvenu taktiku.

Istaknuti lider opozicije Aleksej Navaljni pozvao je građane da privremeno zaborave na svoja ideološka opredeljenja i da učestvuju u onome što je označio kao "pametno glasanje".

Tim ovog opozicionog lidera izabrao je kandidate sa najboljim šansama za pobedu, ali to nije sve. Uoči izbora će biračima koji su se prijavili na veb sajtu posvećenom "pametnom glasanju" biti poslata imena predstavnika za koje bi trebalo da glasaju.

BONUS VIDEO: Policijski helikopteri nadleću Novi Beograd i Batajnicu