Ruska vojska
Youtube/Printscreen
Ruska vojska

Youtube/Printscreen

Ruska vojska, Foto: Youtube/Printscreen

Ispitivanja određenih elemenata ruske protivraketne opreme S-500, uključujući i njen lansirni sistem, završavaju se, izjavio je generalni direktor Dizajn biroa za specijalnu mašinogradnju (deo kompanije Almaz-Antei).

- U interesu trupa protivvazdušne i protivraketne odbrane, stručnjaci kompanije stvorili su jedinice mobilnog sistema protivvazdušne odbrane sledeće generacije "Triumfator-M"... Pokretač, komponente multifunkcionalnog lokatora i lokatora raketne odbrane, opremljena šasija sa razvijenim komandnim mestom i transportne jedinice radarskog sistema ranog upozoravanja i njihovi testovi se dovršavaju - izjavio je Vladimir Dolbenkov u intervjuu ruskom časopisu Odbrana.

ruska vojska

Printskrin

ruska vojska, Foto: Printskrin

U junu 2019. potpredsednik vlade Rusije Jurij Borisov rekao je da se vode postupne probe različitih elemenata protivavionskog raketnog sistema (SAM) lansiranjem novih raketa koje nemaju sličnosti sa drugim u svetu.

Kasnije je zamenik ministra odbrane Rusije Aleksej Krivoručko rekao da u 2020. godini postoje planovi da se započnu preliminarni testovi celog sistema.

S-500 "Prometej" (OKR "Triumfator-M") je novi odbrambeni sistem zemlja-zemlja, zemlja-vazduh. Omogućava univerzalni pristup, imajući mogućnost presretanja na velikim dometima i dosezanje velikih nadmorskih visina sa povećanim potencijalom raketne odbrane, on je sposoban za presretanje balističkih raketa.

Ovaj obećavajući sistem može pogoditi ne samo balističke rakete, već i aerodinamičke ciljeve (letelice, helikoptere, druge vazdušne ciljeve), kao i krstareće rakete.