Vladimir Putin
EPA
Vladimir Putin

EPA

Vladimir Putin, Foto: EPA

Iako ruski lekari tvrde da nema tragova trovanja, slično kao u slučaju navodnog trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije 2018. godine, sada je žrtva vodeći ruski opozicionar Aleksej Navaljni, a već viđeni krivac zvanični Kremlj

Dve godine nakon navodnog trovanja bivšeg dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije nervnim agensom „novičok“, Rusija se ponovo našla na udaru Zapada. Sada je žrtva Aleksej Navaljni, ruski opozicionar i najveći kritičar Vladimira Putina, kojem je nedavno pozlilo tokom leta avionom, a kao sredstvo za napad ponovo je potegnut „novičok“.

Podsetimo, tokom leta na relaciji Tomsk-Moskva, Navaljnom je pozlilo, zbog čega je avion prinudno sleteo u Omsku. On je hitno hospitalizovan, a njegova portparolka Kira Jarmič odmah je izjavila da je sigurna da je otrovan. Lekari u Omsku pružili su mu pomoć, a Navaljni je potom prebačen na lečenje u Nemačku.

I tu priča skreće na kolosek koji je već viđen 2018. godine, kada su u Solzberiju u Velikoj Britaniji navodno otrovani bivši ruski dvostruki špijun Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija…

Iz vrha britanske vlasti prst je tada odmah uprt ka Rusiji, koja je optužena da je Skripaljeve otrovala nervnim agensom „novičokom“. Usledio je žestok diplomatski rat sa proterivanjem ruskih diplomata iz brojnim zapadnih država, kao i istim kontramerama Rusije. Nekoliko meseci kasnije Skripaljevi su se oporavili i, kako su kasnije javili strani mediji, s novim identitetima otišli da žive na Novi Zeland. Nije objašnjeno kako su preživeli „pokušaj ubistva“ nervnim agensom koji je opisivan kao smrtonosan i u malim dozama.

Preporučujemo i:

Sada, dve godine kasnije, u jeku diplomatskih i vojnih pritisaka na Rusiju i njenog predsednika Vladimira Putina, desilo se navodno trovanje vodećeg ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Nakon što je Navaljni prebačen u Nemačku, tamošnji lekari su nakon ispitivanja izjavili da je on „verovatno otrovan supstancom iz klase inhibitora holinesteraze“, u koje spada i „novičok“. Lekari iz berlinske bolnice „Šarite“ doduše nisu direktno izjavili da je taj agens u pitanju. Ipak, i to je bilo više nego dovoljno da sa Zapada odmah krenu novi napadi na Rusiju, koja nije poklekla sankcijama zbog situacije u Ukrajini, aneksije Krima, gradnje gasovoda Severni tok 2… To što ruski lekari, koji su prvi zbrinuli Navaljnog, uporno ponavljali da kod njega nisu pronađene dotične supstance, kao i da pacijent nije imao kliničku sliku trovanja, očigledno nema odjeka na Zapadu.

Tamošnji mediji su odmah povezali slučajeve Skripalj i Navaljni, ne navodeći da li je uopšte logično da neko dva puta koristi isti način za pokušaj ubistva nakon što je prvi takav slučaj „otkriven“, a što u slučajevima likvidacija državnih neprijatelja, kako su predstavljena oba slučaja, ne bi baš bilo normalno.

Naravno, odmah je s ovim povezan i slučaj Aleksandra Litvinjenka, bivšeg ruskog agenta koji je 2006. godine otrovan u, naravno, Velikoj Britaniji. Litvinjenko je umro u teškim mukama, a njegov otac Valter je 2018. godine promenio priču i izjavio da veruje da iza njegove smrti stoji Zapad. Njegov sin je, kako je tvrdio zvanični London, otrovan radioaktivnim polonijumom, što je tretirano kao slučaj nuklearnog terorizma za koji je optužena Rusija. Valter Litvinjenko je tada izjavio da je situacija sa Skripaljem stvorena kako bi se isprovocirala reakcija Moskve, pošto su Britanci zabrljali u slučaju njegovog sina.

Što se slučaja trovanja Alekseja Navaljnog tiče, očekuje se da u narednim danima bude jasnije da li će se priča nastaviti po scenariju iz prethodna dva slučaja, ili je konačno pronađen novi koji bi mogao opasno da uzdrma Putina. S obzirom na to da je i sada u igri „novičok“, reklo bi se da od toga nema ništa. 

Aleksej Navaljni u sudnici

Tanjug/AP

Aleksej Navaljni u sudnici, Foto: Tanjug/AP

Peskov:

Kremlj zbunjen nemačkom teorijom o trovanju Navaljnog

Kremlj je zbunjen nemačkom teorijom prema kojoj je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni otrovan, saopštio je portparol vlade Rusije Dmitrij Peskov i rekao da Kremlj odbacuje navode o umešanosti ruskih vlasti u trovanje.

- Ne razumemo zašto su naše kolege u Nemačkoj u tolikoj žurbi da upotrebe reč trovanje - rekao je portparol Kremlja i dodao da je ova teorija bila među prvima koje su razmatrali ruski lekari, ali da „supstanca još nije identifikovana“. On je dodao da su ruski lekari spremni da razmenjuju informacije s nemačkim kolegama.

Pročitajte još:

Komentari (1)

vladimir

26.08.2020 21:52

Uzeto iz teksta kojeg su objavile najveće dnevne novine u Liberiji "Dejli Obzerver". "Amerika namerno izazvala epidemiju ebole."Profesor biohemije na univerzitetu u Delaveru koji je i autor ovog teksta tvrdi da su u zaveru umešani Medicinski institut američke vojske za istraživanje ifektivnih bolesti poznat po istraživanjima u oblasti biološkog ratovanja.Gde je ubijeno više od 3000 osoba.Američka vlada ima laboratorije za istraživanje virusa u svrhu pravljenja bioloških oružja u Kenemi, Liberija