Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Bivši šef ruske diplomatije od 1990. do 1996. godine Andrej Kozirjev, koji od 2012. živi u Americi, u Majamiju, odgovorio je žestoko na kritiku predsednika Rusije Vladimira Putina izrečenu na prošlonedeljnom međunarodnom politikološkom forumu "Valdaj" u Sočiju

Naime, na tom skupu profesor Talinskog univerziteta Rejn Mulerson podsetio je na susret bivšeg američkog predsednika Ričarda Niksona i Kozirjeva u novembru 1993. u Moskvi.

Tada je Kozirjev rekao da Rusija nema definisane nacionalne interese nego samo opšteljudske. Nikson se začudio i zaklimao glavom. Na tu priču Putin je reagovao komentarom da to samo govori da je Nikson imao glavu, a da je Kozirjev nije imao.

- Imao je Kozirjev samo lobanju, ali praznu, bez mozga - kazao je Putin, što je izazvalo smeh u dvorani. Odgovarajući Putinu, Kozirjev nije negirao reči koje je izgovorio pred Niksonom, ali je za američki "Insajder" pokušao da dokaže da je bolje radio.

Andrej Kozarjev

Youtube/Printscreen

Andrej Kozarjev, Foto: Youtube/Printscreen

- Rusija je kulturna i razvijena zemlja i njeni nacionalni interesi se usaglašavaju sa opšteljudskim kao i u drugim demokratskim zemljama. Mi smo stvarali Savez nezavisnih država, nismo ratovali sa bratskom Ukrajinom, prijateljevali smo sa najrazvijenijim zemljama Evrope i Amerikom, nismo bili pod sankcijama - kazao je Kozirjev i dodao da je sada Rusija daleko od demokratije.

- Rusi nisu umirali ratujući na strani diktatora u Siriji. Reci ko ti je prijatelj, pa ću kazati ko si ti i imaš li ti glavu. Interesi Rusije su u suprotnosti sa interesima režima i njenim liderima kojima je lobanja okrenuta nazad u KGB.

U nedavnom intervjuu za Novosti o bišem ministru Kozirjevu, koji se proslavio kao američki sluga, govorio je Mihail Genađevič Deljagin, jedan od najpoznatijih ruskih ekonomista i direktor Instituta za proučavanje problema globalizacije.

Deljagin je u knjizi "Lučonoše tame" nazvao Andreja Kozirjeva "ubeđenim izdajnikom domovine". Sadašnji penzioner iz Majamija Kozirjev biće zapamćen po sramotnoj ulozi u ispunjavanju zadataka koje je dobijao od Vašingtona. On se u to vreme osećao vlasnikom ruske spoljne politike.

- On se tako dodvoravao Amerikancima, da je sve više bilo onih koji su tražili od Jeljcina da ga smeni sa mesta ministra - piše Deljagin.

- Skoro svaki Amerikanac i oni iz Zapadne Evrope su sugerisali ruskom predsedniku da ostavi Kozirjeva na mestu šefa diplomatije. Čak se i sam Jeljcin zapitao što se oni toliko brinu za Kozirjeva.