Vladimir Putin
Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUT
Vladimir Putin

Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUT

Vladimir Putin, Foto: Foto: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / SPUT

Eventualni ulazak Ukrajine u NATO doveo bi do velike eskalacije napetosti na jugoistoku te zemlje i može imati nepovratne posledice po ukrajinsku državnost, izjavila je danas portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"Obratili smo pažnju na izjavu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog, koji je juče boravio u Donbasu, o tome da bi ulazak zemlje u NATO navodno doveo do okončanja sukoba u regionu", rekla je Zajarova, prenosi RIA Novosti.

Ona je, međutim, istakla da hipotetičko članstvo u Alijansi, suprotno očekivanjima Kijeva, ne samo da neće doneti mir u Ukrajinu nego će, naprotiv, dovesti do velike eskalacije napetosti na jugoistoku i može dovesti do nepovratnih posledica po ukrajinsku državnost.

Zaharova je ponovo pozvala vlasti u Kijevu da pokažu, kako je rekla, odgovoran pristup i konačno počnu da ispunjavaju svoje obaveze iz Minskih sporazuma.

Prema njenoj oceni, situacija u Donbasu je teška i ima tendenciju daljeg pogoršanja, a razlog za to je "ratoborno raspoloženje" Kijeva koji, prema njenim rečima, "i dalje živi u iluziji kada je reč o mogućnosti rešenja sukoba na jugoistoku zemlje uz upotrebu sile".

Zaharova je takođe istakla da se u ukrajinskim medijima širi histerija o navodnoj, mitskoj ruskoj pretnji i planovima Moskve da gotovo sutra napadne Ukrajinu.