Vladimir Putin
Tanjug/AP; Darko Vojinović
Vladimir Putin

Tanjug/AP; Darko Vojinović

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP; Darko Vojinović

- Možda bi trebalo pogledati u suprotnu stranu Meseca - to je jedinstveno mesto ako se ima u vidu da je tamo nema nikakve industrijske buke. To je najbolje mesto za izučavanje udaljenog kosmosa. Ako se pravi naučna baza, treba je praviti na najtišem i najmirnijem mestu na Mesecu - rekao je Rogozin.

Pročitajte još:

Partneri se dogovaraju o detaljima projekta buduće stanice koja će se kretati Mesečevom orbitom. Projekat je dobio naziv "Getvej".

Prethodni rukovodilac "Roskosmosa" Igor Komarov potpisao je s NASA sporazum o zajedničkoj izgradnji Mesečeve orbitalne stanice.

Preporučujemo i ovo:

Novi generalni direktor ruskog kosmičkog resora Dmitrij Rogozin rekao je, međutim, da Rusija ne može da dozvoli sebi da učestvuje u izgradnji stanice u "zauzdanoj" ulozi.

Prema navodima inostranih medija, Rusija nije učestvovala u poslednjem okupljanju učesnika u izgradnji buduće Mesečeve stanice.

Sudbinska veza sa  Srbijom: Dmitrij Rogozin

Tanjug

Dmitrij Rogozin, Foto: Tanjug

Istovremeno, Rusija ponovo pravi sopstveni program za istraživanje Meseca. Prvi veliki sastanak na tu temu održan je 28. novembra prošle godine, u saradnji "Roskosmosa" i Ruske akademije nauka.

Očekuje se da će do kraja proleća biti održano zasedanje Saveta za bezbednost Rusije na kojem će biti odobrena nova redakcija Osnova državne politike u oblasti kosmičke delatnosti. Izmene u tom dokumentu diktirane su ambicioznim planovima u vezi s istraživanjem Meseca.