Vladimir Putin
EPA/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK
Vladimir Putin

EPA/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK

Foto: EPA/ ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK

Ruski predsednik Vladimir Putin uživa u jednostavnim jelima, ali izbegava peciva, otkrio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu za novine Argumenti i Fakti.

Kada su ga pitali da li postoji neko jelo koje ruski lider ne može da podnese, Peskov je rekao: “Ne znam da ima problem sa bilo kojom vrstom jela. Nije komplikovan kada je reč o hrani i sasvim sigurno od toga ne pravi neki kult. Jede običnu hranu, ali se trudi da izbegava pekarske proizvode”.

Tema razgovora bila je i neobična odeća koju je Putin nosio tokom svog odmora u sibirskoj tajgi. Postavilo se pitanje da li ruski šef države prati modne trendove.

“To ge preterano ne zanima", rekao je Peskov. “Znate, odela i košulje koje on nosi, izgledaju praktično isto. Međutim, ne možete da nosite košulju u tajgi, tamo je hladno. Recimo to ovako: njegova odeća zavisi od toga gde se nalazi”, istakao je portparol Kremlja, dodajući da Putin nikada nije imao ličnog modnog stilistu.

Peskov je otkrio i da Putin tokom nedavnog odmora u Sibiru nije prvi put vozio terensko vozilo. “Kao i većina muškaraca, voli da vozi. Međutim, s obzirom na svoj položaj, retko kad može da sedne za volan. Ali uživa u vožnji raznim vozilima kada mu se za to ukaže prilika”, primetio je portparol Kremlja.

Putinova putovanja i izleti česta su tema ne samo ruskih već i svetskih medija budući da je ruski predsednik u odličnoj fizičkoj formi - ima crni pojas iz džudoa, voli hokej i aktivnosti na otvorenom.

Ove godine, ruski predsednik je objavio i fotografije sa svog piknika u Sibiru - koje su objavili svi svetski mediji i gde se vidi kako u dvodelnom odelu od ovčje kože šeta po snegu, vozi terensko vozilo i zajedno sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom ruča na otvorenom - slaninu, slatu i čašicu votke.

Peskov je otkrio i kako Putin održava dobro znanje engleskog i nemačkog.

"Gleda nemačke TV kanale, programe na engleskom. Ne svakog dana ali engleski vežba nekoliko puta nedeljno. To su kratki ali redovni časovi", rekao je Peskov.

Kada je reč o hobijima, Putin najviše voli da čita i to mahom "istorijsku literaturu, memoare".

A i veliki je ljubitelj novina. "Stižu mu u Kremlj i rezidenciju u Novo Ogarjovu. Uvek ih ima u avionu kojim leti svuda. Često ih prelistava, a uz to redovno dobija pres klipinge", rekao je Peskov.

Što se tiče Putinovih ljubimaca, Peskov kaže da su sada manje u žiži javnosti, te da zbog toga ne želi da priča o njima ali da su ljubimci uvek u predsednikovom životu.

Na pitanje da li je ruski lider "kučkar" ili "mačkar", Peskov je odgovorio: "Nikada kod njega nisam video mačke. Video sam pse, ali nikad mačke".