Vladimir Putin
(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml
Vladimir Putin

(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml

Vladimir Putin, Foto: (Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml

Obe strane su pokazale interesovanje za najskoriju normalizaciju situacije u Belorusiji i za rešavanje krize na miran način, putem dijaloga, prenosi TAS.

Po navodima AFP, Putin je u razgovoru osudio kao "neosnovane" optužbe Makrona, koji je zatražio "verodostojnu istragu" trovanja ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

U telefonskom razgovoru nakon što su francuske i švedske laboratorije potvrdile da je Navaljni otrovan novičokom, Putin je ocenio da su te optužbe "neutemeljene" i da se "ne zasnivaju ni na čemu".

Putin je ponovo zatražio od Berlina da mu dostavi "biološke uzorke" koji su nemačkim stručnjacima omogućili da zaključe da je u pitanju agens novičok.

Makron je danas zatražio od Putina da bez odlaganja bude rasvetljen slučaj "pokušaja ubistva" Navaljnog, saopštila je Jelisejska palata i dodala da je francuski predsednik označio trovanje kao "pokušaj ubistva".

Navaljni, veliki kritičar Kremlja, koji je obelodanio korupciju u vrhu države, primljen je 20. avgusta na reanimaciju u bolnicu u Omsku nakon što mu je pozlilo. On je dva dana kasnije prebačen u Nemačku gde su lekari zaključili da je otrovan novičokom, koji potiče iz sovjetske ere.

Inače, telefonski razgovor između Putina i Makrona održan je malo pre početka sastanka ruskog predsednika sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, koji se nalazi u poseti Rusiji.

Razgovori između lidera dve susedne države su u toku, a održavaju se u Sočiju na obali Crnog mora.

Pročitajte i: