Vladimir Putin
Shutterstock
Vladimir Putin

Shutterstock

Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Bilo kakvi eksperimenti vezani za sistem vlasti u Rusiji i prelazak sa predsedničke na parlamentarnu republiku nisu preporučljivi, izjavio je danas predsednik Rusije Vladimir Putin. On je napomenuo da su parlamentarne republike široko rasprostranjene u svetu, posebno u Evropi, preneo je TAS S.

Nemačka je predsednička republika, kao i Francuska, jedna od najvećih svetskih država Indija je parlamentarna republika, dok su Sjedinjene Američke Države predsednička republika, naveo je Putin.

- Da li je to moguće ovde? U teoriji da. Da li je to preporučljivo ili ne? Svako ima svoje mišljenje o tome. Verujem da ne - rekao je Putin.

- Bolje da ne sprovodimo eksperimente - rekao je predsednik Rusije konstatujući da u nekim slučajevima parlamentarna republika ima određene "nedostatke".

Vladimir Putin

Shutterstock

Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Rusiji, koja ima ogromnu teritoriju, mnogo verskih zajednica i veliki broj nacija, još uvek je potrebna snažna predsednička moć, primetio je Putin. Ruski lider je objasnio da bi za normalno funkcionisanje parlamentarnog sistema, politička struktura u zemlji trebalo da se razvija dugo, kao u Evropi, gde neke stranke postoje vekovima.

- Ovde (u Rusiji) se po pravilu stranka povezuje sa odredjenom osobom. Najuočivljiji primer u državi je Vladimir Žirinovski. Dok ima Žirinovskog, tu je i Liberalno-demokratska stranka Rusije, bez Žirinovskog - rekao je Putin ocenivši liberalnu ideju dobrom stvari, ali izrazivši sumnju da bi stranka mogla da deluje bez svog lidera.