Vladimir Putin
Profimedia.rs
Vladimir Putin

Profimedia.rs

Vladimir Putin, Foto: Profimedia.rs

U jeku zapadnjačke histerije protiv Rusije, papa Franja otkrio je nešto što mu neće doneti poene u Vatikanu, a verovatno će razbesneti konzervativnu katoličku javnost. Naime, predsednik Rusije Vladimir Putin ispričao je papinu pouku, koju mu je vrhovni poglavar Katoličke crkve dozvolio da javno kaže: pravi sveštenik ne može da se bude - bez knjiga Dostojevskog! Veličati jednog Rusa u današnje vreme, makar on bio davno umrli književnik, sigurno je strahotan greh za svakog pravog, iskrenog zapadnjaka, pa se samo postavlja pitanje ko će prvi objaviti da papa Franja ide pravo u pakao kad umre...

Vladimir Putin

Printscreen

No, dok papa Franja ne počne da se druži s Danteovim likovima zbog izdaje katoličanstva, vreme je da govorimo o sadašnjosti - naime, Vladimir Putin je na večeri sa predstavnicima rusko-italijanskog Foruma za dijalog civilnog društva u Rimu skrenuo pažnju na reči italijanskog premijera Đuzepea Kontea o ruskoj književnosti.

- Moram da kažem da sam se danas u razgovoru sa rimskim papom dotakao ove teme. I papa mi je dozvolio da javno kažem - da je jedna od knjiga koje su mu uvek na stolu, klasik ruske književnosti, a to su i Dostojevski i Tolstoj. Rekao je čak i više. "Ja", rekao je, "govorim svojim sveštenicima da bez knjiga Dostojevskog, bez shvatanja pune dubine njegove filozofije, ne možete biti pravi sveštenik" - rekao je Putin.

Vladimir Putin

Tanjug/AP

- Znate, to mnogo govori. Govori o našim zajedničkim dubokim duhovnim korenima - smatra Putin.

Predsednik Rusije je u četvrtak bio u zvaničnoj poseti Italiji, tokom koje se susreo sa rimskim papom, predsednikom Italije Serđom Matarelom i predsednikom Saveta ministara Đuzepeo Konteom. Kasnije je u vili Madama za prijeme italijanske vlade održana večera na kojoj su bili predstavnici rusko-italijanskog Foruma za dijalog civilnog društva.

Pročitajte još: