Vladimir Putin
Youtube/Printscreen
Vladimir Putin

Shutterstock

Vladimir Putin, Foto: Shutterstock

Rusija je postala pravna naslednica Sovjetskog Saveza i samim tim preuzela na sebe isplatu dugova svih bivših republika SSSR u zamenu za njihovu imovinu u inostranstvu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

- U preambuli aktuelnog Ustava izričito se govori o hiljadugodišnjoj istoriji. To je očigledna stvar. Svi su priznali da smo mi pravna naslednica, kada je trebalo platiti i vratiti kredite za sve republike bivšeg Sovjetskog Saveza. Samo za Ukrajinu, čini mi se, platili smo 16 milijardi - rekao je Putin na sastanku sa radnom grupom za pripremu izmene Ustava, komentarišući predlog da se u Ustav unese tačka da je Rusija naslednica SSSR i Ruske imperije.

Učesnici sastanka su predložili da se zabeleže isplaćeni dugovi, ali je to predsednik odbio.

- Ne treba beležiti. Međutim, ceo svet je bio srećan kada smo rekli: da, mi smo pravna naslednica i zato preuzimamo na sebe sve obaveze po pitanju dugovanja svih bivših republika SSSR u zamenu za (sovjetsku) imovinu u inostranstvu. Mi smo platili kredite za sve, dok imovinu u inostranstvu nam neke republike bivšeg SSSR nisu predale - dodao je Putin.