Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio da je u čitavoj zemlji neophodno sprovesti digitalnu transformaciju u narednoj deceniji, a samo na transformaciju državne uprave će biti utrošene milijarde rubalja.

„U nastupajućoj deceniji očekuje nas digitalna transformacija cele zemlje, cele Rusije. Svuda treba uvesti tehnologije veštačke inteligencije, analizu velikih podataka“, rekao je lider Rusije na međunarodnoj onlajn-konferenciji posvećenoj veštačkoj inteligenciji.
Putin je naložio vladi da što pre unese u parlament nacrte zakona o eksperimentalnim pravnim režimima za upotrebu veštačke inteligencije u sektorima privrede i u socijalnoj sferi.

Anketa:

Da li smatrate da će digitalna transformacija imati pozitivan uticaj?

 

Predsednik je istakao da će digitalna transformacija u Rusiji uticati na svakog čoveka i sve nivoe vlasti.

„Naša zemlja je u različitim fazama uspešno rešavala ambiciozne zadatke povezane sa tehnološkim i prostornim razvojem, jedinstvenim tempom je gradila železnice na prelazu 19. i 20. veka, sprovela je elektrifikaciju dvadesetih-tridesetih godina prošlog veka. Ali naši planovi o širokom uvođenju veštačke inteligencije i digitalne transformacije nemaju pandana u smislu dubine promena u svim sferama. Oni će zaista uticati na svakog čoveka, svaku porodicu, svaku granu privrede i socijalne sfere, svaku organizaciju i svaki nivo vlasti, ceo sistem državne uprave“, poručio je ruski predsednik.

Prema njegovom mišljenju, u program stručnog obrazovanja je neophodno uključiti i kurseve o veštačkoj inteligenciji. On je istakao da će savladavanje digitalnih tehnologija za mnoge službenike biti težak ispit, ali i da će pružiti mogućnost da se otkriju njihovi kvaliteti.

Putin je dodao da treba razmisliti o prekvalifikaciji radnika u svetlu šireg uvođenja veštačke inteligencije.

Robot Veštačka inteligencija

Profimedia

Robot Veštačka inteligencija, Foto: Profimedia

Međutim, ruski predsednik je naglasio da veštačka inteligencija nikada neće zameniti čoveka.

„Da, veštačka inteligencija će postojati, mašine će kontrolisati čoveka u značajnoj meri, kao i mnoga druga savremena sredstva, tehnički nova. Ali čovek na kraju treba da kontroliše te mašine“, poručio je ruski predsednik.

 Putin je istakao da veštačka inteligencija ipak postaje „verni pomoćnik koji nesumnjivo otvara nove horizonte za realizaciju niza zadataka sa kojima se čovečanstvo suočava, ali ukoliko se pravilno raspolaže tim kolosalnim resursima“.

„Čovek treba da nauči da upravlja veštačkom inteligencijom, što sam i imao u vidu kada sam rekao da će ljudi kontrolisati mašine. Neophodno je potčiniti sebi jednu od najvećih tehnologija koje je čovečanstvo ikada stvorilo, i zbog toga treba da budemo vešti i kompetentni, ali treba i da gledamo u budućnost“, smatra Putin.

Pročitajte još: