Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Predsednik Rusije Vladimir Putin ispričao je kako su dobrovoljci iz odreda za potragu pomogli da se pronađe mesto gde je sahranjen njegov brat, koji je poginuo tokom opsade Lenjingrada.

- Tragači su mi pronašli brata, za kog se ispostavilo da je bio sahranjen na Piskarjovki (danas memorijalno groblje, a tokom opsade Lenjingrada masovna grobnica). Roditelji čak to nisu ni znali.

- Samo su im poslali obaveštenje da je umro tokom opsade i to je sve. Tragači su ga pronašli. Čak su pronašli i konkretno mesto na Piskarjovki. Znam da je to dobar i plemenit posao - rekao je Putin na sastanku sa članovima Saveta za ljudska prava.

Njemu je tokom sastanka postavljeno pitanje o pronalaženju grobnica žrtava političkih represija.

Predsednik je rekao da će naložiti Državnoj dumi Rusije da razmisli o poboljšanju zakonodavstva u vezi sa mestima masovnih grobnica.

Osim toga, šef ruske države će zatražiti od gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina da pomogne Hramu Svetih novomučenika i ispovednika Rusije u Butovu u remontu zgrade bivšeg arhiva Federalne službe bezbednosti (FSB), u kojoj je planirano otvaranje muzeja žrtvama poginulim za veru.