Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP; Darko Vojinović

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP; Darko Vojinović

Posle stvaranja nuklearnog oružja, čovečanstvo se nalazi u relativnom globalnom miru, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa direktorima međunarodnih novinskih agencija na početku Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu.

Prema njegovim rečima, istorija čovečanstva puna je priča o sukobima, ali je nakon svih sukoba uvek dolazio mir.

„Bilo bi bolje da ne dolazi do sukoba. Nakon pronalaska i stvaranja nuklearnog oružja, čovečanstvo se nalazi u stanju relativnog mira. Relativnog, naravno, sa izuzetkom regionalnih sukoba. Stanje relativnog globalnog mira traje skoro 75 godina“, rekao je Putin.

On je naveo da Rusija možda neće produživati Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja, ona ima oružje koje će garantirati njenu bezbednost.

„Trenutno je na dnevnom redu produženje Sporazuma o smanjenju strateškog naoružanja. Ne mora se produžavati. Naši sistemi su takvi da će garantovati bezbednost Rusije duž prilično duge istorijske perspektive“, objasnio je Putin.

Vladimir Putin, Rusija

AP/Mikhail Klimentyev

„Učinili smo značajan korak napred, treba otvoreno reći: pretekli smo naše konkurente u smislu stvaranja sistema hiperoružja“, rekao je Putin.

„Ukoliko niko ne želi da produžava Sporazum, dobro, onda nećemo“, istakao je predsednik.

Povlačenje Vašingtona iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane bio je prvi korak koji je iz temeljna podrivao globalnu bezbednost, ukazao je on.

„Naši američki partneri su se povukli iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane. Pa šta? Poštovane dame i gospodo, želim vas pitam, ko od vas se aktivno protivio, izlazio napolje sa plakatima? Ne, tišina. Kao da tako treba. A to je bio prvi korak ka fundamentalnom podrivanju celokupnog okvira međunarodnih odnosa u oblasti globalne bezbednosti“, naglasio je Putin.

On je napomenuo da Sjedinjene Američke Države, jednostrano se povlačeći iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i shvatajući da će morati da budu odgovorne, pokušavaju da krivicu bace na Rusiju.

Vladimir Putin, Donald Tramp

AP

Putin, Donald Tramp, Foto: AP

Ruski lider je pozvao da se pročita tekst Sporazuma i vidi da je tamo napisano da se ne smeju raspoređivati kompeni lanseri raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Ne, stavili su ih direktno u Rumuniju, a sada će ga staviti u Poljsku – ovo je direktno narušavanje. Svi se pretvaraju da ne vide, ne čuju, ne umeju da čitaju, gluvi i slepi“, kazao je Putin.

„Prinuđeni smo da na to nekako reagujemo, zaista. To je očigledna stvar. Odmah se traže krivci u vidu Rusije“, dodao je ruski predsednik.

Ignorisanje savremenih pretnji i opasnosti u svetu može dovesti do globalne katastrofe, dodao je on.

„Moramo imati na umu, shvatiti u kakvom svetu živimo, kakve nas pretnje i opasnosti očekuju. Ako ne budemo pod kontrolom držali ovog vatrenog zmaja, ako ga pustimo iz boce – to može dovesti do globalne katastrofe“, naglasio je Putin.

„Hajde da se prisetimo Čerčila, koji je prvo mrzeo Sovjetski Savez, a zatim nazvao Staljina velikim revolucionarom kada je trebalo da se bori protiv nacizma. A nakon što su Amerikanci dobili nuklearno oružje odmah je pozvao da se faktički uništi Sovjetski Savez“, ukazao je Putin.

Vladimir Putin

Tanjug/Alexei Druzhinin

On je takođe podsetio na činjenicu da je Čerčilov govor u Fultonu praktično bio početak Hladnog rata.

„Čim se u Sovjetskom Savezu pojavilo nuklearno oružje, Čerčil je bio inicijator koegzistencije dva sistema. I ne zato što nije bio takav oportunista, već je polazio od stvarnosti“, istakao je Putin.

Najznačajniji u oblasti svetske bezbednosti danas su pregovori između Rusije i Sjedinjenih Američkih Država, ali i druge nuklearne sile takođe treba da učestvuju u ovome, ocenio je ruski predsednik.

Komentarišući poslednji razgovor sa američkim predsednikom Donaldom Trampa Putin je rekao da je on bio optimističan, uključujući i po pitanju ograničavanja ofanzivnog oružja.

„Poslednji razgovor koji sam vodio sa predsednikom Trampom ipak donosi određeni optimizam. On je rekao da je takođe zabrinut zbog toga i shvata kakve troškove imaju Sjedinjene Američke Države i sve druge zemlje sveta za naoružavanje. Ja se sa njim u potpunosti slažem“, rekao je Putin.

Vladimir Putin

EPA

Ako se privuku samo one države koje su priznate kao nuklearne sile, a ne privuku one koje nisu, one će i dalje razvijati nuklearni potencijal, objasnio je on.

„Na kraju krajeva, ovaj proces će se usporiti i između zemalja koje su zvanično priznate kao nuklearne države. Stoga, u velikoj meri, treba stvarati tako široku platformu za diskusiju i donošenje odluka. U tom smislu, naravno, to može biti svetlo na kraju tunela“, zaključio je ruski lider.