Suhoj
Profimedia
Suhoj

Profimedia

Suhoj, Foto: Profimedia

Američki magazin Nešenel interest ocenio je efikasnost ruskog Su-35S nakon objavljivanja snimka sa vojnih vežbi posade lovca u Siriji.

PROČITAJ JOŠ:

Kako je ocenio magazin, lovci Su-35S generacije 4++ prebačeni su u avio-bazu Hmejmim prilično kasno, ali su se dobro pokazali tokom bombardovanja pozicija militanata. Autori su skrenuli pažnju na to da je lovac igrao važnu, obuzdavajuću ulogu za vreme zaoštravanja rusko-turskih odnosa. Pritom, sirijski konflikt je postao važan za ruske Vazdušno-kosmičke snage još i sa tačke gledišta mogućnosti obuke pilota i mehaničara, gde su oni mogli da dobiju potrebno borbeno iskustvo.

Sirija bombardovanje

Tanjug/AP

Sirija bombardovanje, Foto: Tanjug/AP

List naziva Su-35S jednim od najmodernijih ruskih vojnih aviona koji se koriste u Siriji. Štaviše, kako navode autori, Su-35S je bio privremena odluka i karika u lancu između Su-27 i Su-35, ali se lovac tako dobro pokazao da se može smatrati alternativom svom skupljem nasledniku.

PREPORUČUJEMO:

Ipak, „Nešenel interst“ navodi da sa strateške tačke gledišta Su-57 predstavlja pouzdaniju osnovu za razvoj Vazdušno-kosmičkih snaga, zbog čega će upravo on biti prvi avion ruske avijacije u narednim decenijama.

Su-35S je višenamenski lovac velikih manevarskih mogućnosti generacije 4++. On je prvi put poleteo 2008. godine, a počeo je da se koristi u vojsci u februaru 2014. godine.