Islamska država
Youtube/Printscreen
Islamska država

Youtube/Printscreen

Islamska država, Foto: Youtube/Printscreen

Pre svega podsetimo da su početkom novembra u sličnoj situaciji reagovali neki ruski mediji i vojni stručnjaci, koji su morali da demantuju lažnu vest o tome kako je nadzvučni bombarder Tu-160 uspeo da pobegne američkim borbenim avionima F-35A, koji su ga u paru pratili nad Japanskim morem.

Ispostavilo se da je cela priča bila mašta novinara kineskog žutog lista "Sina", ali su je kasnije preneli i neki ruski portali, među kojima prvi "Avia Pro", navodno "stručni portal za vojno vazduhoplovstvo", koji se opet našao u središtu pažnje zbog slične objave, ali ovaj put o "bliskom susretu ruskih i izraelskih aviona na nebu Sirije".

Tu 160, južna afrika

printscreen twitter

Tu 160, južna afrika, Foto: printscreen twitter

Ovo su lažne informacije kako bi se izazvala i eskalirala situacija i spada u one lažne vesti koje objavljuju lažni slobodni i alternativni mediji, koji u desetak tačnih informacija ubace jednu ovakvu, koja se zbog "kredibiliteta" portala zna proširiti i na internetskim stranicama zaista slobodnih i alternativnih medija.

Pre pojašnjenja ruskih medija, ranije je portal "Avia Pro" objavio da su ruski borbeni avioni Su-35 na jugu Sirije presreli izraelske vojne avione "koji su nameravali da izvedu niz vazdušnih napada na bazu T4, službeno poznatu kao baza Tijas", najveću vojnu vazdušnu bazu Sirije. Prema ovim informacijama su izraelski avioni ušli u vazdušni prostor Sirije, što se nije dogodilo od isporuke sistema S-300 sirijskoj vojsci i sve napade koje je Izrael izveo su sprovedeni iz vazdušnog prostora okupiranog Golana ili južnog Libana.

Izraelski pilot

Printscreen/Youtube

Izraelski pilot, Foto: Printscreen/Youtube

Budući da u Ruskoj Federaciji postoji zakon koji sankcioniše objavu lažnih vesti koje mogu izazvati nemir, paniku i uznemiriti javno mnjenje, "Avia Pro" se ogradio tako što se pozvao na "službeni" nalog sirijske vojske na Twitteru.

- Izraelski avioni su se povukli nakon što su dva aviona Su-35 poletela iz vazdušne baze Hmejmim u Latakiji. Ruski borbeni avioni su presreli izraelske avione koji su leteli iznad južne Sirije s namerom da izvedu niz vazdušnih udara na vazduhoplovnu bazu "Tijas" u provinciji Homs - piše ruski portal, "citirajući službeni nalog sirijske vojske na Twitteru".

Službenih komentara na te izveštaje nema ni od Rusije, ni od Izraela, ni iz Sirije.

- Nekima se ne sviđaju naše mirovne snage u Siriji, jer neko želi ponovo da eskalira situaciju u regiji - rekao je bivši vojni pilot Ruske Federacije Vladimir Popov, komentarišući medijske izveštaje da su ruski Su-35 presreli izraelske borbene avione na jugu Sirije.

S-400

Printscreen/Facebook

S-400, Foto: Printscreen/Facebook

- Područje odgovornosti na tim teritorijima razdvojeno je tako da smo odgovorni samo za svoje baze i jamčimo bezbednost letova samo za naše avione. Naše snage patroliraju i obalnom linijom. U ovom slučaju, za bezbednost je odgovorna sirijska protivvazdušna odbrana. Kako bi ih naši avioni presreli, ako mi nemamo takav zadatak - objasnio je Vladimir Popov, zamenik glavnog urednika časopisa "Aviapanorama", odlikovani vojni pilot Ruske Federacije.

- Osim toga, prenosimo informacije stranim kolegama, pomažući im u određivanju cilja ukoliko dođe do povrede vazdušnog prostora. Ali nemamo pravo jednostrano da delujemo, posebno protiv izraelskih aviona - dodao je stručnjak, što bi trebalo da znači da u sporazumu sa Damaskom ruske snage imaju jasno definisane zadatke koje mogu obavljati, a posebno ne smeju izazvati sukob Sirije sa bilo kojom zemljom, pa ni Izraelom.

Iranska revolucionarna garda

Printscreen/Youtube

Iranska revolucionarna garda, Foto: Printscreen/Youtube

Prema mišljenju Vladimira Popova, takve neslužbene izjave na društvenim mrežama nemaju jasne izvore ili dokaze o mestu incidenta usmerene su na stvaranje haosa u regiji.

- Politička situacija je napeta, a neko dodaje ulje na vatru. Iza toga može stajati ili suprotstavljena strana ili je to inicijativa određene osobe - zaključio je Popov.

Stručnjak German Klimenko je u prethodnom slučaju izjavio kako su decenijama ranije postojali provereni izvori informacija, dok u modernom svetu sami ljudi postaju izvori informacija.

- Zbog toga su uvedeni razni "blogerski zakoni" i pokušaji provere sadržaja - kaže German Klimenko, iako skeptičan u svrsishodnost ovakvih mera.

Vladimir Putin

Printscreen

Vladimir Putin, Foto: Printscreen

Naime, Rusija je u martu ove godine usvojila zakon koji pruža mogućnost blokiranja netačnih informacija ili iskrivljenih činjenica koji se plasiraju kao "vesti". Sredinom oktobra je u skladu sa novim zakonom rusko pravosuđe prvi put novčano kaznilo internetsko izdanje "Trenutak istine" i njegovog glavnog urednika Jevgenija Gneuševa.

Od "ekskluzivnih informacija" je spomenuti portal ovih dana objavio vest kako su 6. decembra "Kurdi napali američku vojnu bazu u Siriji", "Iran je bombardovao američku vazduhoplovnu bazu Ajn Al-Asad u Iraku", "ruski S-400 su presreli izraelsku balističku raketu" i slične vesti koje možete proveriti na ovoj internetskoj stranici, a sve su osmišljene tako da zaista dolivaju ulje na vatru Bliskog istoka.