Marija Zaharova
EPA/ANDREJ CUKIC
Marija Zaharova

EPA/ANDREJ CUKIC

Marija Zaharova, Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Ranije je ministar spoljnih poslova Češke Jakub Kulganek izjavio da, pošto Rusija nije reagovala na zahtev Češke za povratak u Moskvu 20 proteranih zaposlenih u njenoj ambasadi, broj zaposlenih u ruskoj ambasadi u Pragu biće sveden na nivo češke diplomatske misije u Moskvi.

Premijer Češke Andrej Babiš 17. aprila je saopštio da je Prag sumnjiči ruske obaveštajne službe da su odgovorne za eksploziju u skladištu municije u selu Vrbjetice 2014. godine. Istog dana, češki ministar spoljnih poslova Jan Hamaček izjavio je da njegova zemlja proteruje 18 ruskih diplomata.

Takođe, policija Češke objavila je poternicu za državljanima Rusije Aleksandrom Petrovom i Ruslanom Boširovom koje London optužuje da su odgovorni za trovanje bivšeg ruskog obaveštajca Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije.

Sledećeg dana objavljene su recipročne mere Rusije. Ambasador Češke u Moskvi Viteslav Pivonka pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, gde je obavešten da je 20 zaposlenih u češkoj ambasadi proglašeno za persone non grata i da oni moraju da napuste Rusiju u roku od 24 sata.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da su izjave o umešanosti ruskih obaveštajnih službi u eksploziju u Vrbjetici apsurdne, neosnovane i izmišljene.

U sredu je ministar spoljnih poslova zahtevao da Rusija proterane češke diplomate vrati u Moskvu, zapretivši da će u suprotnom smanjiti broj osoblja ruske ambasade na broj jednak broju u češkoj ambasadi, odnosno na pet diplomata.

Kao odgovor na to, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije predložila je Pragu da ostavi ultimatume za komunikaciju unutar NATO-a i dodala da je "takav ton za Rusiju neprihvatljiv".