Sklopili dogovor o kupoprodaju naoružanja... Erdogan i Putin
EPA/Tumay Berkin
Sklopili dogovor o kupoprodaju naoružanja... Erdogan i Putin

EPA/Tumay Berkin

Foto: EPA/Tumay Berkin

 

* Sirijska vojska je nedavno oslobodila Kan Šejkun, ključni grad u južnom Idlibu

* Turska vojna osmatračnica u Moreku je opkoljena od strane sirijske vojske

* Povodom cele situacije razgovarali su Putin i Erdogan

Predsednici Rusije i Turske, Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan dogovorili su se u petak tokom telefonskog razgovora da "pojačaju zajedničke napore" u provinciji Idlib, u Siriji, gde sirijska vojska koju podržava Moskva napreduje protiv džihadista i pobunjenika, saopštio je Kremlj.

Sirijska vojska je danas opkolila osmatračnicu turske vojske u blizini provincije Idlib, izazivajući strah od tenzija na terenu između Moskve koja podržava sirijske snage i Ankare koja podržava militante.

Pročitajte još:

Dvojica šefova država složila su se da će "pojačati zajedničke napore u cilju likvidacije terorističke pretnje", navodi se u saopštenju Kremlja. Po turskom predsedništvu, Erdogan je tokom razgovora s Putinom tvrdio da su "povrede primirja u Idlibu utrle put ozbiljnoj humanitarnoj krizi".

- Ti napadi štetno deluju na napore u Siriji i predstavljaju ozbiljnu pretnju nacionalnoj sigurnosti naše zemlje - dodao je on.

Događaji u Siriji biće u središtu samita 16. septembra u Ankari predsednika Rusije, Irana i Turske, tri zemlje koje igraju vodeću ulogu u sukobu koji Siriju razara od 2011. godine.

Sada ih drže na nišanu! Jedan pogrešan korak, svi će biti POBIJENI! Imaju samo jedan IZBOR! (FOTO/VIDEO)

AUTOR: Alo/V.M. DATUM I VREME: 23.08.2019. 16:19 Turske snage u klopci. Sirijska vojska opkoljava tursku vojsku, Foto: Twitter/Printscreen * Pre nekoliko dana oslobođen je ključni grad Kan Šejkun * Džihadisti Hadžat Tahrir al Šama pobegli su na sever u Idlib * Turska vojna osmatračnica u Moreku sada je u potpunosti opkoljena od strane sirijske vojske Brz napredak sirijske vojske tokom noći između četvrtka i petka ujutro doveo je do nestajanja džepa militanata u severnoj Hami i opsade turske baze u oblasti.

Posle skoro četiri meseca gotovo svakodnevnih bombardovanja u provinciji Idlib i oblastima susednih pokrajina u kojima dominiraju džihadisti, vlasti predsdnika Sirije Bašara al-Asada, potpomognute ruskim saveznikom, započeli su kopneno napredovanje 8. avgusta.

U četvrtak i petak prosirijske snage su preotele nekoliko gradova u provincijama Idlib i Hama, uključujući i Morek gde je osmatračnica turske vojske, kaže Sirijska opservatorija za ljudska prava (OSDH).

Ko je ušao, ušao je, nema više! Članice EU spremaju se da upotrebe opasno SUPERORUŽJE! (VIDEO)

AUTOR: Alo/Netzpolitik/V.M. DATUM I VREME: 22.08.2019. 17:13 - 22.08.2019. 17:19 Biće sve rigorozniji! Nemačka vojska, Foto: Youtube/Printscreen U projektu istraživanja bezbednosti "ROBORDER", pogranične agencije testiraju razne bespilotne letelice s vojskom za kontrolu kopnenih i morskih granica. Rezultati bi trebali biti od koristi graničnoj agenciji "Frontek". Nemačke kompanije su takođe uključene u istraživanje.

Pošto se graniči sa provincijom Idlib, Turska koja podržava sirijske pobunjeničke grupe i vojno je intervenisala u sukobu protiv sirijskih Kurda, gotovo dve godine drži svoje snage na 12 posmatračkih mesta u provincijama Idlib i Hama.

BONUS VIDEO: Migovi 29 u pratnji Emanuela Makrona