RUSKI VODEĆI DOKTOR PODNEO OSTAVKU "Posao nije urađen, grubo je prekršen etički princip medicine!"

Profesor Aleksandar Čučalin napustio je etičko veće ruskog ministarstva zdravlja zbog brzog postupka odobravanja vakcine protiv koronavirusa u zemlji.

Rusija, vakcina
Rusija, vakcina, Foto: Alo.rs / Ilustracija

Mnoge zemlje kritikuju Rusiju u potrazi za lekom protiv COVID-19, koji je preskočio ispitivanja faze 3 pre nego što je došlo regulatorno odobrenje za vakcinu.

Čini se da je Čučalin pokušao i nije uspeo da blokira registraciju iz sigurnosnih razloga. Optužio je dvojicu vodećih medicinara koji su bili uključeni razvoj. To su bili profesor Aleksander Gintsburg, direktor istraživačkog centra za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleia" i profesor Sergej Borisevič, koji je medicinski pukovnik i vrhunski virolog ruske vojske.

Prema "Mejlu", Čučalin im je rekao: „Jeste li prošli sve potrebne faze odobrene zakonodavstvom Ruske Federacije i međunarodnom naučnom zajednicom? Ovaj posao nije urađen. Tako je grubo prekršen jedan od etičkih principa medicine - da ne nanese štetu."

- U slučaju leka ili vakcine, mi kao etički recenzenti želimo da pre svega razumemo koliko je to bezbedno za ljude. Bezbednost je na prvom mestu. Kako to proceniti? Vakcine koje se danas stvaraju nikada nisu korišćene kod ljudi, i ne možemo predvideti kako će to čovek tolerisati. To je nemoguće utvrditi bez vaganja svih naučnih činjenica - rekao je on za časopis "Sajens".

vakcina, Putin, Tramp
vakcina, Putin, Tramp, Foto: Ilustracija

- Stoga, naš zadatak broj jedan je izvlačenje naučnih podataka zasnovanih na medicini zasnovanoj na dokazima, kako bismo shvatili da radnja koju vrše naučnici neće naštetiti nekoj osobi. Od vitalnog je značaja da se efekat vakcine zna u dužem periodu. Činjenica je da postoji niz bioloških supstanci koje se ne manifestuju odmah, već tek nakon godinu ili dve. "

Rusija je ove nedelje odobrila vakcinu protiv koronavirusa, nazvanu "Sputnik V" po satelitskim programima SSSR-a.

U julu su sprovedena klinička ispitivanja na volonterima na Prvom moskovskom državnom medicinskom univerzitetu Sečenov i učestvovalo je 38 ljudi u dve odvojene grupe.

Navodno se vakcina pokazala efikasnom i bezbednom, a razvija je i proizvodi naučno istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleia" zajedno sa ruskim ministarstvom odbrane.

Povezane vesti

 • Korisnik: deso
  14/08/2020 - 14:36
  caculin je dobijo ogromne pare od zapada.
  • Misho @deso
   15/08/2020 - 12:43
   Da Deso,novac ima čudnu moć ali svako ima svoga Radovanovića...Neka njegov sin ili ćerka primi vakcinu kao što je to dobrovoljno uradila Putinova ćerka.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi