Vladimir Putin
(Alexei Nikolsky, Sputnik, Kreml
Rusija, vakcina

Alo.rs / Ilustracija

Rusija, vakcina, Foto: Alo.rs / Ilustracija

Prema "Mejlu", Čučalin im je rekao: „Jeste li prošli sve potrebne faze odobrene zakonodavstvom Ruske Federacije i međunarodnom naučnom zajednicom? Ovaj posao nije urađen. Tako je grubo prekršen jedan od etičkih principa medicine - da ne nanese štetu."

- U slučaju leka ili vakcine, mi kao etički recenzenti želimo da pre svega razumemo koliko je to bezbedno za ljude. Bezbednost je na prvom mestu. Kako to proceniti? Vakcine koje se danas stvaraju nikada nisu korišćene kod ljudi, i ne možemo predvideti kako će to čovek tolerisati. To je nemoguće utvrditi bez vaganja svih naučnih činjenica - rekao je on za časopis "Sajens".

vakcina, Putin, Tramp

Ilustracija

vakcina, Putin, Tramp, Foto: Ilustracija

- Stoga, naš zadatak broj jedan je izvlačenje naučnih podataka zasnovanih na medicini zasnovanoj na dokazima, kako bismo shvatili da radnja koju vrše naučnici neće naštetiti nekoj osobi. Od vitalnog je značaja da se efekat vakcine zna u dužem periodu. Činjenica je da postoji niz bioloških supstanci koje se ne manifestuju odmah, već tek nakon godinu ili dve. "

Rusija je ove nedelje odobrila vakcinu protiv koronavirusa, nazvanu "Sputnik V" po satelitskim programima SSSR-a.

U julu su sprovedena klinička ispitivanja na volonterima na Prvom moskovskom državnom medicinskom univerzitetu Sečenov i učestvovalo je 38 ljudi u dve odvojene grupe.

Navodno se vakcina pokazala efikasnom i bezbednom, a razvija je i proizvodi naučno istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleia" zajedno sa ruskim ministarstvom odbrane.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentari (2)

deso

14.08.2020 14:36

caculin je dobijo ogromne pare od zapada.

Misho

15.08.2020 12:43

@deso - Da Deso,novac ima čudnu moć ali svako ima svoga Radovanovića...Neka njegov sin ili ćerka primi vakcinu kao što je to dobrovoljno uradila Putinova ćerka.