Ruska vojska u akciji
Printscreen
Ruska vojska u akciji

Printscreen

Ruska vojska u akciji, Foto: Printscreen

Centralni istraživački institut za preciznu izradu mašina (TsNIITochMash, deo državne korporacije visoke tehnologije "Rostec") razvio je metak od 9 mm i okvir za najnoviji pištolj "Udav" koji je u stanju da probije pancire II stepena na daleko većoj udaljenosti od neprijatelja, objavila je pres služba "Rosteca".

- Nova municija, koja se još naziva i Udav, ostvaruje odličan efekat i predstavlja jednu od najmoćnijih 9 mm  metaka na svetu - citirao je "Rostec", generalni direktor "TsNIITochMash-a", Albert Bakov.

Ruski eksperti uspeli su da poboljšaju sposobnost probijanja jedinstvenim dizajnom i tehnološkim rešenjem, saopštila je pres služba.

- Znanje naših proizvođača pištolja i metaka sastoji se u konfiguraciji jezgra metka sa ivicom na vrhu. Uprkos skepticizmu tokom projektovanja, kasnije je eksperimentalno dokazano da dizajn ovog jezgra metaka ne utiče na tačnost vatre - navodi se u izjavi pres službe "Rosteca".

"Rostec" je 26. marta objavio da je razvio novi 9 mm okretni oklop. Uložak je razvijen kao deo istraživanja i razvoja na novom Udav pištolju.

Novi metak probija oklopni prsluk nivoa II, sa bešumnim i nezapaljivim hicem, zbog veće mase metka i rezne ivice na prednjem kraju njegovog jezgra.