Vladimir Putin
Tanjug/AP
Vladimir Putin

Tanjug/AP

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/AP

Poljska državna novinska agencija PAP je izvestila da je ambasador Sergej Andrejev "hitno" pozvan u Ministarstvo u Varšavi.

Rečeno mu je da se poljske vlasti oštro protive nedavnoj "istorijskoj insinuaciji" Putina i drugih zvaničnika Rusije, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Marčin Pžidač.

Moskva - Crveni trg

Youtube/Printscreen

Moskva - Crveni trg, Foto: Youtube/Printscreen

Pžidač je rekao da Poljska smatra da su stavovi Putina i drugih "staljinistička istorijska naracija" i "propaganda totalitarne države". Ti stavovi su "ismevanje miliona žrtava staljinističkog totalitarizma, čija je žrtva bio i ruski narod", rekao je Pžidač.

To je najnoviji spor dveju susednih država oko sećanja na Drugi svetski rat. Poljaci pamte da su ih napali i nacistička Nemačka i Sovjetski Savez na početku tog sukoba u kojem je poginulo šest miliona Poljaka. Varšava smatra da su obe sile agresori koji su izazvali patnje i smrt.

Nacisti šetaju kroz Varšavu

Jutjub printskrin

Foto: Jutjub printskrin

Rusija se fokusira na sovjetske žrtve od kada je Nemačka napala Sovjetski Savez 1941. godine, što je Sovjete uvelo u rat na strani Saveznika. Oko 27 miliona sovjetskih građana poginulo je u borbi za oslobađanje Evrope od nacističkog terora.

Putin poslednjih dana kritikuje rezoluciju Evropskog parlamenta u kojoj se kaže da i Sovjetski Savez snosi odgovornost za Drugi svetski rat. Putin je to nazvao "čistom glupošću".

Rat je počeo nekoliko dana pošto su se Adolf Hitler i sovjetski diktator Josif Visarionovič Džugašvili - "Staljin" dogovorili da podele Poljsku i baltičke države na osnovu tajnog sporazuma Molotov-Ribentrop, potpisanog 23. avgusta 1939.

Adolf Hitler

Printscreen/Youtube

Adolf Hitler, Foto: Printscreen/Youtube

Putin je otpisao značaj sporazuma Molotov-Ribentrop smatrajući ga potezom koji je Sovjetski Savez bio prisiljen da preduzme jer su neke druge evropske države potpisale s Hitlerom sporazume o nenapadanju.

Citirao je sporazum Nemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije iz 1938. koji je Hitleru omogućio aneksiju Čehoslovačke kao primer zavere zapadnih lidera s Hitlerom.

Putin je citirao i arhivske dokumente za koje tvrdi da pokazuju da je ambasador Poljske u Berlinu hvalio Hitlerove planove da se Evropa otarasi Jevreja.