Suhoj Su35S
Printscreen Youtube
Suhoj Su35S

Printscreen Youtube

Suhoj Su35S, Foto: Printscreen Youtube

Ruska vojska prebacila je neke od svojih jurišnih bombardera u Siriju zbog propasti Moskovskog sporazuma, koji je pozvao na povlačenje svih militantnih grupa sa autoputa M-4 (autoput Alepo-Latakija).

Pozivajući se na telegramski kanal "RadioSkaner", ruska publikacija "Avia.Pro" javila je da je nekoliko aviona Su-24 nedavno stiglo u vazduhoplovnu bazu Hmejmim u jugozapadnom delu provincije Latakija.

- Danas je nekoliko bombardera Su-24 stiglo u bazu Hmejmim u okviru planirane rotacije, tiho, bez buke i prašine. Ovaj put smo pošli​​ bez vodećeg u grupi, standardnom rutom preko Irana sa planiranim dopunjavanjem dva tankera IL-78 iznad voda Kaspijskog mora - kaže se u izveštaju "RadioSkanera".

- Treba razjasniti da nije zabeležen odlazak bombardera iz vazduhoplovne baze Hmejmim za Rusiju, što, najverovatnije, može ukazivati ne na rotaciju snaga, već nagomilavanje ruskih vazduhoplovnih snaga u Siriji, iako nijedan zvaničnik nije komentarisao ove navode - dodao je Avio.Pro.

Rusko ratno vazduhoplovstvo često koristi svoje avione Su-24 kada izvodi napad na džihadiste u Idlibu; jednu od ovih letelica oborila je turska vojska u oktobru 2015. godine.