Ruski brod
screenshoot/Twitter
Ruski brod

screenshoot/Twitter

Ruski brod, Foto: screenshoot/Twitter

U saopštenju je navedeno da su brodovi i podmornice napustili glavne baze Severne flote na Кoljskom poluostrvu na krajnjem severu Rusije, kao i da je osigurana njihova protivminska zaštita.

„Jedinice protivvazdušne odbrane izvele su povećavanje radarskog polja na Arktiku i dovođenje u povećanu borbenu gotovost protivvazdušnih raketnih diviziona opremljenih sistemima S-400 i S-300 koji su raspoređeni na Кoljskom poluostrvu i na arhipelagu Nova Zemlja“, saopštila je Severna flota.

Barencovo more

Istovremeno, flota je dodala da se na Barencovom moru nalaze podmornice, fregata opremljena krstarećim raketama „Кalibar“ ─ „Admiral Кasatonov“, kao i nekoliko brodskih grupa.

„Obalske i kopnene snage Severne flote uvežbavale su dovođenje do najvišeg stepena borbene gotovosti i izlazak u planirana područja u cilju izvođenja manevarske odbrane, traženja i uništavanja diverzantskih i izviđačkih grupa potencijalnog protivnika“, navedeno je u saopštenju Severne flote.

Vežbe se obavljaju pod rukovodstvom vrhovnog komandanta ruske mornarice Nikolaja Jevmenova.

Podsetimo, vežbe na Arktiku su počele u svetlu zabrinutosti koju su istakle SAD i evropske zemlje u vezi sa jačanjem vojne grupe na Кrimu i kretanja ruskih snaga u blizini granice sa Ukrajinom.

PROČITAJTE JOŠ: