Suheil al Hasan, komandant sirijskih Tigrova
Youtube/Printscreen
Suheil al Hasan, komandant sirijskih Tigrova

Youtube/Printscreen

Suheil al Hasan, komandant sirijskih Tigrova, Foto: Youtube/Printscreen

 

* Sirijska vojska je oslobodila veliki broj gradova i sela na severu Hame i u južnom Idlibu

* Džihadisti su morali da se povuku prema Marat al Numanu

* Jedino je ostala opkoljena turska osmatračnica nadomak grada Moreka 

Rusko Ministarstvo odbrane najavilo je da će u subotu stupiti na snagu novi prekid vatre za severozapad Sirije, koji će sirijska vojska sama jednostrano sprovesti.

Dugo čuvana tajna Islamske države ugledala svetlost dana! Žene ima da polude zbog ovoga!

AUTOR: Alo/Webtribune.rs/V.M. DATUM I VREME: 28.08.2019. 20:42 - 28.08.2019. 20:47 Još uvek traje borba protiv ISIS-a. Džihad, Foto: Facebook printescreen "U kalifatu nema udovica" - ova izreka je bila prilično popularna unutar Islamske države, terorističke organizacije koja je bila aktivna u Sirijskoj arapskoj republici (SAR) i Iraku.

Priroda prekida vatre je razjašnjena: sve vojne operacije sirijske vojske u regionu biće zaustavljene na neodređeno vreme, a za naknadne pobunjeničke napade biće odgovoreno oružanom silom.

Pročitajte još:

Usred najave namere sirijske vojske, rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je militante na severozapadu Sirije da se pridržavaju primirja.

Najava dolazi nakon što je sirijska vojska tokom prethodnih meseci zauzela brojna dugogodišnja uporišta militanata u celom regionu, uključujući Kafr Nabudu, Kalat al-Madik, Kan Šejkun, Kafr Zitu, Al-Latamenah i Morek.

Idlib i Hama

Liveuamap

Idlib i Hama, Foto: Liveuamap

Zvanični poziv na okončanje sirijskih vojnih operacija na severozapadu Sirije stigao je prilično iznenada s obzirom na to da je Sirijska vojska (ona koja je jednostrano sprovodi) do sada održavala ofanzivno držanje, ostvarivši veliki uspeh u teritorijalnom napredovanju do pre samo nekoliko sati. U svakom slučaju, od subote, sirijska vojska će zaustaviti sve svoje operacije širom severozapadne Sirije.

Da li će se militantne grupe (naročito one najozloglašenije džihadističke organizacije poput Hadžat Tahrir al-Šama, Turkestanske islamske partije i Huras al-Dina) takođe pridržavati primirja tek treba da se vidi, a određeni analitičari sumnjaju da hoće. Sirijska vojska će verovatno iskoristiti pauzu u neprijateljstvima da bi ojačala svoje nove položaje duž fronta koji je formiran u poslednjih nekoliko meseci.

BONUS VIDEO: Snajperista američkih Foka upucao vozača mercedesa