Marija Zaharova
Printscreen / Youtube
Marija Zaharova

Printscreen / Youtube

Marija Zaharova, Foto: Printscreen / Youtube

Međutim, kako je navela, postoji glavni dokaz apsurdnosti onoga što se dešava.

Iza fiktivnog partnerstva EU i SAD – nestišljiva rusosobija

Ona se osvrnula i na partnerstvo Evropske unije i Amerike, nazvavši ga fiktivnim i zasnovanim samo na neobuzdanoj rusofobiji. Dodala je da njihovo partnerstvo nije usmereno na konstruktivno rešavanje zadataka.

„Reč je o kvazisavezu sa EU, o kvazipartnerstvu iza kojeg, osim neobuzdane, kako kod nas vole da kažu, rusofobije – nema ničega. A nema ničega, jer bi trebalo da savezi budu usmereni na rešavanje kontruktivnih, pozitivnih zadataka, a ne na beskrajnu borbu protiv vetrenjača koje sami crtaju, izmišljaju i zatim napadaju“, istakla je Zaharova dodajući da obe strane ne poštuju međunarodne obaveze.

Prema rečima portparolke, Vašington želi da stvori određenu sliku borca za pravdu na polju hemijskog razoružanja.

Sankcije SAD i EU – distrakcija sa svojih problema

Govoreći o novim antiruskim sankcijama Vašingtona i Brisela, Zaharova je primetila da SAD pokušava da skrene pažnju sa svojih unutrašnjih problema.

„Jedan od delova čitave te kampanje je da se skrene pogled sa sopstvenih problema – kako sa hemijskog oružja, tako i sa unutrašnjih kolosalnih problema“, dodala je diplomata.

S tim u vezi, objasnila je da se u EU ti problemi ispoljavaju u pitanju organizacije masovne vakcinacije protiv virusa korona.

EU ne može da se složi oko jedinstvenog pristupa u pogledu toga treba li uvoditi pasoše za vakcinaciju, kako će se oni uklopiti sa njihovim konceptom ljudskih prava i slobode kretanja. Ne mogu da sprovedu ugovore i uzajamne obaveze... u kontekstu snabdevanja vakcinama koje su sada tako neophodne“, smatra Zaharova.

Podsetimo, u utorak je Amerika uvela sankcije protiv ruskih zvaničnika zbog situacije sa Aleksejem Navaljnim. SAD su pooštrile ograničenja na izvoz u Rusiju i na crnu listu unele 14 institucija. Kako je saopšteno, Vašington će prekinuti da pruža svaku vrstu pomoći Moskvi, osim hitne humanitarne. Vašington zabranjuje finansijskim institucijama američke vlade da daju kredite Rusiji, kao i izvoz odbrambenih tehnologija u tu zemlju.

Istog dana je portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio da SAD pozivaju Rusiju da „objavi i uništi svoj program hemijskog oružja“.

Nešto ranije i Brisel je uveo nove sankcije Rusiji zbog Navaljnog.

Rusija je ranije saopštila da je poslednji kilogram bojevog otrova uništila 27. septembra 2017. godine.

PROČITAJTE JOŠ: