Vladimir Putin
Tanjug/Dimitrije Goll

 

Vladimir Putin, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Ruski političari pozvali su Ministarstvo inostranih poslova Ukrajine da ispunjava odredbe Minskog sporazuma i da odustane od uvođenja mirovne misije UN u Donbas.

Šef ukrajinske diplomatije Vadim Pristajko izjavio je da bi kijevske vlasti mogle da se vrate ideji o misiji UN na jugoistoku Ukrajine ako ne bude bilo rešenja sukoba na osnovu Minskog sporazuma.

Ruski senator Aleksej Puškov je ocenio da je takav scenario nemoguć, naglasivši da je Kijev dužan da se usredsredi na povlačenje oružanih snaga s linije razgraničenja i da ne treba da mašta o dovođenju mirovnog kontingenta u Donbas.

Puškov je naglasio da bez saglasnosti Rusije u Savetu bezbednosti UN nije moguće uputiti mirovnu misiju u Donbas.

"U Parizu o tome nije ni bilo reči. Od Kijeva se očekuju koraci ka miru, a ne fantaziranje", napisao je Puškov na Tviteru, prenosi Sputnik.

Njegov kolega Franc Klincevič takođe je skeptičan prema ideji ukrajinskih vlasti o rešavanju sukoba uz pomoć mirovnih snaga.

To je najgori scenario razvoja događaja, istakao je Klincevič i dodao da su međunarodne organizacije veoma popustljive kada je reč o situaciji u Donbasu, jer ne reaguju na svakodnevno narušavanje prekida vatre i na činjenicu da u tim napadima svakodnevno ginu civili.

Ukrajina je već ranije predlagala da se uvedu mirovnjaci UN u Donbas. Kijev je tada insistirao da se misiji dodeli široki mandat i da se vojnici razmeste na teritoriji celog regiona, sve do granice s Rusijom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je podržao predlog o uvođenju mirovnog kontingenta na jugoistok Ukrajine, ali je naglasio da misija sme da bude samo na liniji razgraničenja i da njena funkcija može da bude samo zaštita saradnika OEBS-a.